• 2024 05 01

A Gyapjas-testvérek megnyerték az éremfutamot

A magyar egység nyolcadikként zárta a 470-es vitorlás világbajnokságot

Egyetlen futamgyőzelmét a portugáliai világbajnokságon az utolsó versenynapon aratta Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor. A bravúros versenyzés után az is eldőlt, hogy az utolsó európai kvótáért folytatott küzdelemben a Diego Costa, Pedro Costa kettős felülmúlta a mieinket, így a portugálok utazhatnak Tokióba.

Az olimpiai indulási jogért a portugál és a magyar testvérpár mellett, a svájci, német, izraeli és osztrák kettősök pályáztak, ők ebben a külön versenyben hátrébb végeztek.

„Arra tippeltem a világbajnokság előtt, hogy egy hatodik-nyolcadik körüli helyezéssel kvótát lehet szerezni. Arra senki nem gondolt, hogy egy még kvóta nélküli páros ezüstérmes lesz a vébén. A Costa testvérek nagyon jól vitorláztak, még csak azt sem lehet mondani, hogy mázlijuk volt. Jobbak voltak nálunk”- mondta a magyar páros edzője, Majthényi Szabolcs, a hazai szövetség honlapjának. A Gyapjas testvérek világbajnokságon elért nyolcadik helyezése pályafutásuk legjobb eredménye. Azonban, hogy tehetségüket, miként kamatoztathatják a jövőben még nem tudható, ugyanis a 470-es osztály ebben a formában utolsó világbajnokságán versenyzett. A 2024-es olimpián ugyanis már vegyes legénységgel indul a hajóosztály, a tokiói olimpia futamai után pedig már csak vegyes legénységgel rendeznek versenyeket mindenhol a világon.

"Furcsa ez a helyzet a 470-essel. Ilyen még nem volt, hogy így alakult át egy osztály. Lehet, hogy jobb lett volna, ha kikerül az olimpiáról, és akkor, például a repülőhollandihoz hasonlóan, nem olimpiai osztályként mehetnének tovább a férfi, a női, vagy akár a vegyes versenyek, világversenyek. Az biztos, hogy csökkenni fog a 470-es népszerűsége”- osztotta meg véleményét Majthényi.

(Fotó: hunsail.hu)