• 2024 04 18

Visszatérhettek a felfüggesztettek a szabadfogású válogatotthoz

Újabb esélyt kaptak az eltiltottak

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetősége újabb esélyt adott annak a hat szabadfogású sportoló válogatottnak, akiket szeptemberben felfüggesztettek. 

A felfüggesztés oka az volt, hogy huszonhat emberből tizenegy jelent meg a miskolci edzőtábor második hetén, elfogadhatatlan magyarázatok miatt. Ezt a szövetségi kapitány Dvorák László a szövetségnek.  Ezek után az elnökség felfüggesztette az értintettek válogatott tagságát. Így Veréb István, Mester Milán, Szurovszki Patrik, Lukács Botond, Juhász Balázs és a nehézsúlyú Nagy Mihály kikerült a keretből. 

Dvorák László, akkor lehetőséget hagyott, hogy az eltiltottak hathónap után visszatérhessenek. Ezzel egy kivételével mindenki élt és már Ukrajnában táborozik a válogatottal.

Nagy Mihályon kívül az összes srác megkeresett, és jelezte, hogy birkózó szeretne lenni – osztotta meg a gondolatait a szövetség honlapján Dvorák László. – Ha jól tudom, Misi felhagyott a sporttal; sajnálom, hogy így alakult, de csak ő maga döntheti el, mi az igazán fontos neki. A többekkel egyenként leültem, és négyszemközt megbeszéltük a helyzetet. Néhányuk életében azóta nagy változások történtek, így időre van szükség, mire minden visszaállhat a régi kerékvágásba. Úgy vélem, mindenki megérdemel még egy esélyt, engem nem a bosszú vezérelt, csak azt szeretném, hogy rend uralkodjon a válogatottban. Majd az idő eldönti, jó döntés születette-e azzal, hogy visszaengedtük őket, de jelen pillanatban úgy érzem, minden rendben lesz a folytatásban.”

A háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes Veréb István célja nem változott, tokiói olimpiai kvótát szerezne a 86 kilogrammosok között.

„Felülemelkedve a nehézségéken megbeszéltük a nézeteltéréseinket a kapitánnyal. Örülök, hogy tisztáztuk a helyzetet. Amondó vagyok, mindenkinek az a legjobb, ha minél többen kvalifikálják magukat a játékokra. Egyértelmű célom, hogy szőnyegre lépjek a japán fővárosban, és ezért mindent megteszek. Százszázalékos erődobással dolgozom nap, mint nap, és biztos vagyok abban, hogy ugyanezt a többi srác nevében is kijelenthetem; mindegyikük szeretne eredményes birkózóvá válni. Furcsa féléven vagyunk túl, rengeteget tanulsággal járt. Szerencsére azért edzettünk, de közel sem úgy, ahogyan azt az edzőtáborokban tehettük volna. Ami engem illet: decemberben bokasérüléssel bajlódtam, ám immár jó formában vagyok, nagyon hasznos napokat tudhatok magam mögött Ukrajnában” 

A szakágnak jelenleg egy ötkarikás kvótája van a 65 kilogrammban világbajnoki harmadik Muszukajev Iszmail révén. A többieknek még két lehetőségük lesz a kvalifikáció megszerzésére: március 18. és 21. között a budapesti európai selejtezőn és május elején a szófiai világkvalifikációs tornán.