• 2024 04 24

Kvalifikáció jegyében – Triatlon

Négy kvóta reményében

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy 2021. július 23-án elkezdődik a tokiói nyári olimpia. Hogy milyen körülmények között rendezik majd az ötkarikás játékokat arról egyelőre csak tervek vannak. Mint ahogy az sem biztos, hogy hány magyar sportoló vehet majd részt az olimpián. Sorozatunkban sorra vesszük a különböző sportágak indulóit, esélyeit, esélyeseit.

A triatlon olimpiai részvétele óta az idei lesz az első ötkarikás verseny, ahol valódi esély mutatkozik a magyar pontszerzésre. Két okból is. Bicsák Bence 2019-ben a jokohamai világkupa versenyen az ötödik lett. Ilyen magaslaton nem járt még magyar triatlonos. Másrészt az olimpia új versenyszáma miatt. 

Persze mindez még csak tapogatózás a sötétben azok után, hogy a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) vezetősége úgy döntött, hogy május elejéig nem indul újra a 2020-ról idén nyárra halasztott tokiói olimpia és paralimpia kvalifikációs versengése. A márciusban újrainduló pontgyűjtés tehát csak májusban rajtolhat. Nagy kérdés, hogy mi történik majd? Eltolják-e a világranglista lezárását vagy marad a korábbi befagyasztott sorrend? Az eredeti tervek szerint egyéniben 55-55 versenyző állhat rajthoz a világranglista alapján. Minden triatlosonak legalább 12 versenyen kell indulnia, de csak a legjobb hét számít bele a végső helyezésbe. 

A magyarok jelen pillantaban jól állnak. Mert ugyan május 11-ig le akarták zárni a ranglistákat, hogy eldőljön az összes olimpiai kvóta sorsa, ez még várat magára. A koronavírus-járvány hatására az olimpiai kvalifikációs rangsort 2020 tavaszán "befagyasztották", így a jelenlegi lista a 2019 november közepi állapotokat tükrözi. Az akkori olimpiai szimuláció alapján a magyarok közül Bicsák Bence, Tóth Tamás, Kovács Zsófia és Bragmayer Zsanett kvótát kapna, ebben az esetben pedig a magyar vegyes váltó is rajthoz állhatna Tokióban.

Az egyéniben tehát Bicsák esélyes akár arra is, hogy a legjobb 10-be kerüljön Tokióban. De a csapat is szerepelhet akár jól. A négyfős vegyesváltó ugyanis ezen az olimpián debütál majd a programban. Ebben a versenyszámban a legjobb 10 ország szerez jogot az indulásra, amibe a mieink nem valószínű, hogy bekerülnek. De azok a válogatottak, amelyek 2-2 fővel képviselik magukat az egyéni versenyben, szintén rajthoz állhatnak. Vagyis a jelenlegi szimuláció alapján két-két magyar, valamint a csapat is elindulhatna Tokióban. Ami az elvárásokhoz képest előre lépés lenne. 

Hátha még sikerülne a pontszerzés is. Ami mindenképpen történelmi tettként íródna be a magyar triatlon históriájába. 

Persze haladjunk sorjában, először ki kell derülnie mit tervez a nemzetközi szövetség, amely az ígéretek eszerint legkésőbb március 18-áig döntést hoz majd az idei versenynaptárról.