• 2024 06 15

Európa-bajnokság lesz, szurkolók valószínűleg nem

A MÚSZ elnöke nem optimista

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke szerint erősen kérdéses a szurkolók jelenléte májusban a budapesti Európa-bajnokságon.

A MÚSZ hétfői tájékoztatása szerint hosszú idő után ismét ülést tartott a tavalyról idénre halasztott úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi úszó Eb előkészületeit koordináló stratégiai előkészítő bizottság. A testület tagjai - Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős államtitkár, Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Wladár Sándor MÚSZ-elnök - az úszószövetség margitszigeti székházában találkoztak.
A napirenden az esemény tervezett májusi időpontja, a helyszínre vonatkozó elképzelések, az esetleges buborék-koncepció, illetve a kapcsolódó Masters-viadal szerepelt.
"Nyilvánvaló, hogy a járványhelyzet alakulása döntően befolyásolja a különböző koncepciókat. Bár mi szeretnénk úgy készülni, hogy májusban a Duna Arénában és a Lupa-tavon versenyezhetnek Európa legjobbjai, az erősen kérdéses, hogy szurkolók jelen lehetnek-e a versenyeken" - összegezte az elhangzottakat Wladár Sándor. "Ami biztos, hogy az Európai Úszó Szövetség két hete nálunk járt képviselői megerősítették: a LEN mindenképpen szeretné, ha sor kerülne az Európa-bajnokságra, és bár mindenki az aréna magával ragadó atmoszféráját imádja a legjobban a budapesti vizes esemény kapcsán, sajnos nem kizárt, hogy most zárt kapuk mögött, buborékban kell majd megrendezni az Eb-t."
A MÚSZ elnöke - a tájékoztatás szerint - külön kiemelte a megbeszélés rendkívül pozitív légkörét: "Öröm azt tapasztalni, hogy állhatnak úgy egyébként az egyes szereplők egymástól távol más területeken, a sport, az úszás ezt a távolságot gyakorlatilag nullára csökkenti."
A 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokság az eredeti tervek szerint május 10-én rajtol, az első héten a műugrás, a műúszás és a nyíltvízi úszás versenyei esedékesek, míg május 17. és 23. között az úszóviadal következik.