• 2024 04 18

Még él az Eb-remény a női kosárlabda-válogatott Szlovákia elleni győzelme után

Győzelem Szlovákia ellen idegenben

A magyar női kosárlabda-válogatott 65-57-re legyőzte Szlovákiát csütörtökön Pöstyénben az Európa-bajnoki selejtezősorozatban vívott utolsó mérkőzésén, ezzel megőrizte az esélyét arra, hogy kijusson a júniusi Eb-re.

A kényszerhelyzetek selejtező sorozata. Így is nevezhetnénk a magyar női kosárlabda-válogatott kontinensbajnoki selejtező meccseit. Hiszen a koronavírus miatti hiányzók, vagy a FIBA döntése miatt kétszer is Amszterdamban játszott meccsek, mind ebbe a sorba tartoztak. Kényszerhelyzetben volt Székely Norbert együttese csütörtökön Pöstyénben is, hiszen miután kétszer kikapott Hollandiától, így kötelező volt győznie északi szomszédunk ellen, hogy megmaradjon az esély a kvalifikációra. 

Mindenesetre a szövetségi kapitánynak kellett, hogy legyen, és volt is válasza minderre. Hiszen a nagyon fontos meccsre rendelkezésre állt a Spanyolországban légióskodó Raksányi Krisztina, valamint az erre a találkozóra visszatérő Fegyverneky Zsófia.

A kilenc selejtezőcsoportból a győztesek és az öt legjobb második jut tovább. Így egy esetleges második hely sem jelent automatikus kijutást. 
Az első negyedben egy 7-0-s rohammal meglépett a magyar csapat, de az előny kérészéletű volt, hiszen a 10. percben már a házigazdák vezettek. A második felvonásban aztán megint vezetéshez jutottak a mieink és ezt már nem engedték ki a kezükből a meccs végéig.  A nagyszünetben 41-31-re vezettek a mieink, akik a harmadik negyedet elrontották és Szlovákia felzárkózott három pontra. Majd a 32. percben ki is egyenlített. A hajrá viszont már a mieinkről szólt, akik egy végtelenül kiélezett találkozón tudtak győzni. Az ezúttal szintén visszatérő Határ Bernadett 25 pontos teljesítményénék a segítségével.  

Persze minden szombaton dől el, amikor Pörtyénben holland-szlovák meccset rendeznek. Attól függ, hogy a mieink első vagy második helyen végeznek a csoportban. Ha a második helyen, akkor a kijutás a többi csoport eredményeitől függ. 

Székely Norbert szövetségi kapitány így nyilatkozott a mérkőzés után: "Nem volt teljes összeomlás a harmadik negyed után, ismét megmutattuk, hogy miért lettünk hetedikek a 2019-es Eb-n. Előzőleg készültünk a hullámvölgyekre mentálisan. Remélem, ki tudjuk szurkolni szombaton azokat az eredményeket, amelyek a továbbjutásunkhoz vezetnek. Mi a négy meccsünkből hármat idegenben játszottunk, ami a mai zárást illeti, nem tudom, hogy ez a nyolcpontos siker elég lesz-e a végelszámolásnál. Imádkozunk, hogy így legyen" 

Eredmény:
H csoport, 4. forduló:
Szlovákia-Magyarország 57-65 (22-19, 9-23, 11-3, 15-20)

Szlovákia: Balintova 7, Dudasova 9/3, Oroszova 6/6, Prazenicova 2, Jurcenkova 2. Cserék: Sujova 4, Moravcikova 2, Palenikova 6/6, Remenarova 4, Slamova 13/9.

Magyarország: Fegyverneky 13, Studer 8/3, Raksányi 6/6, Goree 11, Határ 25. Cserék: Dubei -, Kiss 2, Török, Aho -, Zele -, Török -.

A H csoport állása:
1. Magyarország 6 pont/4 mérkőzés, 2. Hollandia 5/3, 3. Szlovákia 4/3

a további program:
szombat: Hollandia-Szlovákia 17.30