• 2024 04 19

Kvalifikáció jegyében – Öttusa

Két helyért még küzdenek

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy 2021. július 23-án elkezdődik a tokiói nyári olimpia. Hogy milyen körülmények között rendezik majd az ötkarikás játékokat arról egyelőre csak tervek vannak. Mint ahogy az sem biztos, hogy hány magyar sportoló vehet majd részt az olimpián. Sorozatunkban sorra vesszük a különböző sportágak indulóit, esélyeit, esélyeseit.

Amióta egynapossá tették az öttusát és elmaradtak az olimpián a csapatversenyek, a kevesebb induló adta lehetőségeket a magyar versenyzők maximálisan kihasználják. Vagyis nemenként és országonként két-két versenyző indulhat el az ötkarikás játékokon. Jelen állás szerint azonban még csak félúton tartanak a magyar öttusázók, hiszen Demeter Bence és Kovács Sarolta szerezte meg eddig az olimpiai kvótát. A szabály egyébként egyszerű. Minden versenyző magának szerzi a kvótát, de hiába harcolja ki egy országból akár három ember is az indulási jogot, abból csak ketten állhatnak rajthoz.

Vagyis Demeter és Kovács egyelőre nem izgulhat. Hiszen nincs vetélytársuk. Kérdés, hogy mi lesz akkor, hogyha mások is kvótához jutnak. Az olimpia halasztása alaposan beleszólt a felkészülésbe, de reálisan nézve a két nagy öreg, vagyis az utolsó olimpiájára készülő Marosi Ádám és Kasza Róbert eljuthat a kvalifikációig. Míg Kardos Norbert, aki az utóbbi két évben megnyerte az országos bajnokságot, szintén esélyes erre. Marosi mellett szól, hogy a tavalyi utolsó világkupa versenyt megnyerte Kairóban. A hölgyeknél Alekszejev Tamara és Földházi Zsófia, aki reálisan nézve harcba szállhat még a tokiói repülőjegyért.

A kvótaszerzési esélyek azonban már meglehetősen szűkösek. Nemenként három kvótát lehet majd szerezni az idén Minszkből Kairóba áthelyezett világbajnokságon június elején.

A világbajnokság után pedig lezárják a világranglistát június 14-én és az alapján még a legjobb hat öttusázó szerez kvótát. Vagyis hat azok közül, akiknek még nincs kvalifikációjuk. A világranglistába egyébként a tavalyi egyetlen világkupa a kairói verseny mellett, az idei három világkupa (egy Budapesten, kettő Szófiában), majd a VK-döntő májusban Szöulban, illetve a világbajnokság számít bele. Utóbbi kettő erősebb pontszámmal.

Így kilenc hely kiadó. A magyar szövetségi kapitányoknak egyszerűbb lenne persze több versenyzőből kiválogatni a legjobbat, de az eredeti célkitűzés szerint mind a két nemben két-két versenyzőre számítanak, aki kijuthat Tokióba és ha ott vannak, akkor mindegyikük pontszerzésre esélyes. A Magyar Olimpiai Bizottság előzetes elvárása szerint egy női öttusázót várnak a legjobb nyolcba.

Hogy kinek milyen vágya teljesül még nem tudni? Azonban az biztos, hogy azok, akiknek még nincs kvótájuk erőltetett menetbe fognak majd. Hiszen ugyan nem feltétlen kell mindenhol győzni, de minden a felsorolt idei öt versenyre el kell utaznia annak, aki Tokióban is ott akar majd lenni.