• 2024 03 28

Kanyó Dénes a 14. lett a Világjátékok valaha volt legjobbjai versenyében

Egy fallabdázót választottak a legjobbnak

318 ezer 943 szavazattal Nicol David lett minden idők legjobb Világjátékok-sportolója. A malajziaiak nyolcszoros világbajnok fallabdázóját lett a lereredményesebb sportoló a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének az internetes szavazásán. A legjobb 24 között egy magyar sportoló is helyet kapott: a búvárúszó Kanyó Dénes végül a 14. helyen zárt.

A Világjátékok negyven évének legjobbjai közé 24 versenyző került be, sportáganként egy. A szavazás január 8. óta tartott. Kanyó Dénes esetében az is hatalmas érdem, hogy a búvárúszók nemzetközi szövetsége őt választotta a saját sportága legjobbjának a Világjátékok szereplés alapján.

Kanyó Dénes 1997-ben szerepelt először Világjátékokon. Akkor, Lahtiban váltóban ezüstéremes lett, 2009-ben Kaohsziungban pedig harmadik. 2013-ban Caliban két negyedik helyezéssel zárt. Pályafutása legjobb eredményét 2017-ben 41 évesen, Wroclaw érte el, amikor aranyérmet szerzett.  
A szegedi sportoló többször nyert világ- és Európa-bajnokságon érmet, a mai napig versenyez.
A Világjátékokat az olimpiákhoz hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig a nyári játékok utáni évben. Az olimpián kívüli sportágak seregszemléje - a tokiói halasztás miatt - legközelebb 2022-ben lesz, az egyesült államokbeli Birminghamben.