• 2024 04 26

Győzött a magyar futsal-válogatott Fehéroroszország ellen

Egy lépés az Európa-bajnokság felé

A magyar futsalválogatott 2-1-re nyert Budapesten a fehéroroszok ellen szerdán az Európa-bajnoki selejtezősorozat második fordulójában.

A képlet egyszerű volt szerdán a Vasas Fáy utcai csarnokában. A magyar futsal-válogatottnak mindenképpen győznie kellett Fehéroroszország ellen, hogy maradjon esélye a kontinenstornára való kijutásra. A négycsapatos csoportból ugyanis az első helyezett automatikusan kvalifikál a 2022-es Európa-bajnokságra, a nyolc csoportmásodik közül pedig a hat legjobb is ott lehet majd a kontinenstornán. Illetve a két legrosszabb második egymás ellen megszerezheti majd a 15. helyet. Hiszen a házigazda Hollandia automatikusan résztvevője a tornának.

Az első hely magyar szempontból nem reális, hiszen az előző Eb-n negyedik kazahok más kategória. Ezt az első meccsükön már bizonyították, amikor 5-0-ra legyőzték a mieinket. Izrael lefelé lóg ki a kvartettből, ellenük mind a két meccsünket nyerni kellene. A kulcs tehát a fehéroroszok legyőzése az egymás elleni párharcban.

Ebben a versenyben pedig egy-null lett ide, vagyis egészen pontosan 2-1. A magyar csapat Rábl góljával az 5. percben megszerezte a vezetést és ezt az előny a második félidő elejéig tartotta is. A 27. percben Szilivoncsik egyenlített ki. De a vendégek mindössze három percig örülhettek a döntetlennek, hiszen Dróth Zoltán passzából Pál Patrik állította be a 2-1-es végeredményt. Amin az sem változtatott, hogy a fehéroroszok az utolsó két és fél percben lehozták a kapusukat, de az emberelőny ellenére nem tudtak egyenlíteni. 

Thurzó József szövetségi kapitány így értékelte a mérkőzést az MLSZ honlapjának: "A csapatmunka diadala volt ez a mérkőzés, taktikusan, fegyelmezetten játszottunk, közel tökéletes védekezést mutattunk be, és bár jó pár helyzetünk kimaradt, ezúttal megvoltak azok a játékosok, akik góljaikkal eldöntötték a meccset. A játékosok mentálisan nagyon erősek voltak, ezt a mutatott hozzáállás mellett az is mutatja, hogy a második félidőben a kapott gól után gyorsan sikerült visszavenniük az előnyt. Nagyon fontos három pontot szereztünk, de még messze vagyunk a célunk elérésétől, hiszen lesznek még nehéz mérkőzéseink, és csak a selejtezők utolsó fordulójában dől el, hogy sikerül-e megszereznünk a második helyet a csoportban."

A kapitánynak igaza van. Hiszen márciusban egy hét alatt Izrael ellen kell kétszer győznie a mieinknek. Utána jön Kazahsztán. A selejtezősorozatot pedig a Fehéroroszok ellen idegenben zárja a csapat. 

Eb-selejtező, 5. csoport, 2. forduló: Magyarország-Fehéroroszország 2-1 (1-0)
gól: Rábl (5.), Szilivoncsik (27.), Pál (30.)

Magyarország: Alasztics Marcell - Komáromi Péter, Dróth Zoltán, Vas Ádám, Hajmási Milán
Cserék: Mezei Dávid, Dávid Richárd, Horváth Norbert, Horváth Szabolcs, Nagy Imre, Tatai József, Rábl János, Szabó Péter, Pál Patrik.