• 2024 05 20

A NOB Brisbanet preferálja, a MOB kivár

Egyesélyes lesz a 2032-es a nyári olimpiáért folyó verseny?

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) "meglepetésként értesült" arról a szerdai hírről, amely szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es nyári olimpia megrendezésére és ezért "célzott párbeszédet" kezdeményez az ausztrál várossal.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége a január 27-ei ülésén döntött a Budapest 2032 Bizottság létrehozásáról, amely arra hivatott, hogy megvizsgálja a következő lehetséges nyári olimpiára való magyar pályázat lehetőségét. Szalay-Berzeviczy Attila vezetésével február 23-án megtartotta alakuló ülését a grénium, de nagy kérdés, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai döntése után meddig lesz létjogosultsága a csoport munkájának. 

A NOB ugyanis olyan közleményt tett közzé, mely szerint az előzetes felmérések alapján Brisbane a preferáltja, és tárgyalásokat kíván folytatni a lehetséges rendezésről a várossal. Ha ezek sikeresek lesznek, akkor a NOB végrehajtó bizottsága a közgyűlésnek azt javasolja majd, hogy Brisbane legyen a 2032-es nyári ötkarikás játékok házigazdája. Ez a NOB szerint arra szolgál, hogy a többi érdeklődő több éven át ne fordítson feleslegesen kiadásokat a kandidálásra.

Így egyesélyessé válik a verseny, amelyre korábban Brisbane mellett jelezte érdeklődését még Katar, Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, Csengtu és Csungking is. Illetve az észak-vesztfáliai tartományok is a héten tárgyalnak a lehetséges pályázatról. 
    A 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik.
 A Magyar Olimpiai Bizottság az MTI megkeresésére úgy reagált, hogy egyelőre kivárnak, hiszen az odaítélés folyamat nem tisztázott. A korábbi olimpiák tapasztalata alapján annyi várható, hogyha lesz pályáztatás, akkor a döntést 2025-ben kell meghoznia legkésőbb a NOB közgyűlésének.