• 2023 03 29

A selejtezőkkel megkezdődött az északisí-vb

Pónya Sára sikerrel vette a selejtezőt, a férfiak olimpiai kvótát szereztek sífutásban

A magyarok közül csak Pónya Sára vette sikerrel a sífutók selejtezőjét a németországi Oberstdorfban szerdán kezdődött északisí-világbajnokságon, míg a férfiaknál két magyar is teljesítette az olimpiai induláshoz szükséges szintet.

A nőkre 5, a férfiakra 10 kilométer várt, mindkét nemnél az első tíz szerzett indulási jogot a jövő keddi 10, illetve a jövő szerdai 15 kilométeres, szabadstílusú főversenyre. A nőknél egyedüli magyar indulóként a sílövészetben is versenyző Pónya állt rajthoz, aki a 43 indulóból éppen tizedikként jutott tovább. A sérülésből felépült sportoló 14:26.5 perc alatt teljesített a távot, és mindössze 1.4 másodperccel bizonyult gyorsabbnak a 11. helyezett, már kieső litván riválisánál. Pónya ugyanakkor néhány másodperccel elmaradt a nemzetközi szövetség által az olimpiai induláshoz előírt szinttől, viszont továbbjutásának köszönhetően a főversenyben újra megpróbálhatja teljesíteni azt.
A férfiaknál 6,8 kilométernél még Kónya Ádám és Lágler Kristóf is a legjobb tíz között szerepelt, azonban 7,9-nél már csak utóbbi, a célban pedig azonos idővel, holtversenyben a 12. helyen zártak. Bár a 26:27.4 perces időeredményük 3.6 másodperccel maradt el a tizedik helyezettől, de az olimpiai induláshoz szükséges szintet mindketten teljesítették, ami azt jelenti, hogy Pekingben nemzet jogán legalább egy magyar férfi sífutó indulhat majd jövőre. A biatlonban is versenyző Gyallai Soma és Büki Ádám 20., illetve 25. helyen végzett.
Kónya Bálint szövetségi kapitány az MTI-nek úgy értékelt, hogy öccsétől továbbjutást várt, de a 800 méter hosszú emelkedőn teljesen elkészült az erejével, emiatt esett vissza. A kapitány szerint ugyanakkor Lágler szereplése megfelelt a realitásnak.