• 2024 04 19

Hat magyar indul az északisí-világbajnokságon

Döntőbe jutásban reménykednek a magyarok Oberstdorfban

A női 5 és a férfi 10 kilométeres szabadstílusú sífutó verseny szerdai selejtezőjével kezdődik meg az északisí-világbajnokság a németországi Oberstdorfban, ahol két sportágban hat magyar áll rajthoz.

A jövő vasárnapig tartó eseményen sífutásban a férfiaknál Kónya Ádám, Lágler Kristóf, Büki Ádám és Gyallai Soma, míg a nőknél Pónya Sára indul, síugrásban pedig Vörös Virág próbál szerencsét. Északi összetettben nem lesz magyar szereplő.
A német település 1987 és 2005 után harmadszor rendezi meg a vb-t, de amíg 34 éve még csupán 13 számban avattak bajnokot, addig idén már 24-ben.

A magyarok már szerdán, a nyitónapi selejtezőben bemutatkoznak: a férfiak szabadstílusú 10 kilométerén és a nők fele ekkora távján az első tíz kerül a legjobbakat felvonultató főversenybe, mely mindkét nemnél 5 kilométerrel hosszabb lesz. Kónya Bálint szövetségi kapitány szerint ennek teljesítése öccsétől elvárható és még Láglernek lehet rá esélye. A négy férfi versenyző még sprintben, Kónya és Lágler pedig csapat sprintben is elindul majd.
A síugróknál a normál- és nagysáncon is induló Vörös Virág az MTI-nek úgy nyilatkozott, az elmúlt hetekben azért hagyott ki versenyeket, hogy az edzésekre koncentráljon és így minél hamarabb visszanyerje súlyos térdsérülése előtti formáját. A sportág egyetlen magyar női vk-pontszerzője a vb-n első lépésként szeretne a selejtezőből a legjobb negyven közé jutni.