• 2024 04 27

Vereséggel zárta az Ivkovics csapat az Eb-selejtezőket

Az ukránok ezúttal sokkal jobbak voltak

A már Eb-résztvevő magyar férfi kosárlabda-válogatott sima vereséget szenvedett a házigazda ukránoktól hétfőn az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornájának tét nélküli zárómérkőzésén.

Ritka az ilyen, de most ez is megtörtént. A magyar férfi kosárlabda-válogatott ugyanis mindössze egyetlen egyszer játszhatott hazai pályán ebben az Európa-bajnoki sorozatban. Ötször pedig Ukrajnában. A sorozat elején a magyar gárda Szlovénia hazai legyőzése után éppen Ukrajna ellen diadalmaskodott idegenben, ezzel alapozta meg a kontinestornára való kijutását. A szlovéniai buboréktornán nem vehetett részt, így az utolsó négy meccsét Kijevben kellett lejátszania. Az első vereség után, két győzelem következett Ausztria ellen, így a körbeverések miatt az a furcsa eset állt elő, hogy az utolsó házigazdák elleni találkozón egy vendégsiker magyar csoportelsőséget jelentett volna. 

Az utolsó meccsre egyébként már szurkolókat is beengedtek, a szövetségi kapitány pedig a Váradi, Ferencz, Benke, Eilingsfeld négyesnak pihenőt adott, így jöhettek a fiatalok, így például Lukács Norbert, Fazekas Máté és Somogyi Ádám.

Nem mondhatni, hogy csak ezért, de míg egy éve a mieink 62-60-re győztek Ukrajna ellen, ezúttal csak az első negyed elején volt esélyük hasonló bravúrra. A magyar együttes azt a forgatókönyvet mutatta be, amit az orsztákok elleni első meccsen. Jó kezdés, aztán látványos visszaesés, azzal a különbséggel, hogy ezúttal nem volt visszatáncolás a találkozóba. Az ukránok nagyon simán győztek végül. Filipovity 17 és Perl 10 pontja volt kiemelhető, de esélyük sem volt a sikerre ezúttal. A válogatott a tervet teljesítette, ott lesz az Európa-bajnokságon. Talán már nézők előtt. 

F csoport (Kijev): Ukrajna-Magyarország 97-63 (24-20, 26-14, 27-11, 20-18)
A magyar pontszerzők: Filipovity 17, Perl 10, Pongó Máté 7, Pongó Marcell 6, Keller 6, Vojvoda 4, Karahodzsics 4, Szabó 2, Lukács 2, Fazekas 2, Somogyi 2, Horti 1

Az F csoport végeredménye: 1. Ukrajna 10 pont, 2. Szlovénia 10, 3. MAGYARORSZÁG 10, 4. Ausztria 6
Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.


A csoportból az első három válogatott, azaz Ukrajna, a címvédő Szlovénia és Magyarország szerzett részvételi jogot a 2022-es kontinenstornára, melynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont.