• 2023 12 11

Győzött a ZTE és a DVTK is az alsóháziak közül

Tovább tart a Fehérvár FC vesszőfutása

Szombaton az alsóházi csapatok közül négyen is pályára lépetek. A ZTE fogadta az Újpestet, a DVTK Székesfehérvárra látogatott, míg FTC-Honvéd meccs az esti program.

A Diósgyőri VTK hátrányból fordítva a román Gheorghe Grozav mesterhármasával győzött a MOL Fehérvár FC otthonában szombaton, a labdarúgó OTP Bank Liga 22. fordulójában.  A mérkőzést eredetileg Miskolcon rendezték volna, de a részben Székesfehérváron sorra kerülő tavaszi U21-es labdarúgó Eb, illetve a tervezett gyepcsere miatt a pályaválasztói jogot felcserélték. A héten edzőváltáson átesett, a tabellán harmadik Fehérvár - a vezetőedzői teendőket ideiglenesen ellátó Szalai Tamással a kispadon - kezdte lendületesebben a meccset és Stopira fejesével megszerezte a vezetést. Az utolsó helyezett Diósgyőr eleinte csak az elkésett, rossz ütemű becsúszásokkal vétette észre magát, a félidő közepén ugyanakkor átvette a játék irányítását és David Vanecek ziccerénél Kovács Dániel csak bravúrral tudott hárítani. A borsodiak később is sorra dolgozták ki a helyzeteket, de Kovács biztosan állt a lábán.
    Fordulást követően tovább támadott a DVTK és a csereként beállt Gheroghe Grozav két fejesgóljával egy perc alatt megfordította az állást. A fehérváriakat láthatóan sokkolták a bekapott gólok, próbáltak ugyan támadni, de az akciókban nem sok elképzelés volt. Az utolsó percekben foggal-körömmel védekezett a vendégcsapat, majd amikor lehetőség nyílt kontrázni, Grozav a harmadik találatával eldöntötte a meccset.

    OTP Bank Liga, 22. forduló: MOL Fehérvár FC - Diósgyőri VTK 1-3 (1-0)

  MOL Aréna Sóstó, zárt kapuk mögött v.: Erdős
    gólszerző: Stopira (9.), illetve Grozav (60., 61., 89.)
    sárga lap: Houri (77.), illetve Roshi (8.), Max (11.), Milovic (28.)
    
    Fehérvár: Kovács D. - Nego, Musliu, Stopira, Hangya - Fiola, Pinto (Szabó L. 83.) - Dárdai (Rus 67.), Houri, Petrjak - Zivzivadze (Nikolics 67.)
    
    DVTK: Malenica - Milovic, Hegedűs J., Soldo - Grgic, Márkvárt, Max (Drazic 55.), Marin - Suljic (Ivanovszki 76.), Vanecek (Zivulic 68.), Roshi (Grozav 55.)

A ZTE idén először tudta begyűjteni a három pontot, ezzel megszakadt a hatmeccses nyeretlenségi sorozata. Az első fél óra viszonylag eseménytelenül telt, nagyobb helyzet egyik oldalon sem alakult ki. A csapatok sokáig nem kockáztattak, aztán az első váratlanabb megmozdulásból - Könyves a 16-oson belül egy csellel megverte Ristevskit, aki buktatta őt - mindjárt büntető lett. Ezt Favorov magabiztosan értékesítette, és miután a folytatás is mezőnyjátékot hozott, zalaegerszegi előnnyel fordultak a felek.
    A második félidőben ugyan elkezdett támadni az Újpest, de a próbálkozásai elhaltak a 16-os előtt, a hazaiak viszont - egy nagy védelmi hiba után - tovább növelték előnyüket. A hajrában inkább a zalaegerszegiek birtokolták a labdát, és egy újabb elképesztő Ristevski-hibát kihasználva végképp el is döntötték a mérkőzést.

OTP Bank Liga, 22. forduló: ZTE FC-Újpest FC 3-0 (1-0)
Zalaegerszeg, zárt kapus, v.: Vad II
    gólszerzők: Favorov (34., 11-esből), Szánthó (61.), Koszta (78.)
    sárga lap: Katona M. (22.), Szakály P. (56.)

    ZTE FC: Demjén - Lesjak, Kálnoki-Kis, Bobál D. - Szánthó (Tanasin, 81.), Favorov, Tajti (Gergényi, 73.), Bedi, Sankovic - Koszta (Zimonyi, 81.), Könyves (Babati, 76.)

    Újpest: Banai - Pauljevic, Kastrati, Ristevski, Antonov - Csongvai, Onovo - Katona M. (Beridze, a szünetben), Mitrovic, Stieber Z. (Croizet, 66.) - Szakály P. (Perosevic, 66.)