• 2024 04 16

Kvalifikáció jegyében – Vitorlázás

Négy kvótás és az érem reménye

Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy 2021. július 23-án elkezdődik a tokiói nyári olimpia. Hogy milyen körülmények között rendezik majd az ötkarikás játékokat arról egyelőre csak tervek vannak. Mint ahogy az sem biztos, hogy hány magyar sportoló vehet majd részt az olimpián. Sorozatunkban sorra vesszük a különböző sportágak indulóit, esélyeit, esélyeseit.

A vitorlázók esetében a Magyar Olimpiai Bizottság a 2018-es előrejelzésében három olimpiai kvótával és két pontszerző hellyel számolt. A szövetség már négy kijutót látott lelki szemeivel, valamint két pontszerző és egy dobogós helyezést. A nyári végeredményt még nem tudni, de a kvótások ügyében az elvárosok már majdnem teljesültek, hiszen három magyar vitorlázó már biztosan ott lesz az ötkarikás játékokon.  Érdi Mária, Berecz Zsombor és Vadnai Benjamin szerzett kvótát, azaz elvileg mindannyian vízre szállnak majd az ötkarikás versenyeken. A kvóták majdnem fele már elkelt 2019-ben az aarhusi világbajnokságon, ahol finn-dingiben Berecz Zsombor világbajnok lett, és a laser radial osztályban versenyző Érdi Mária is kiharcolta a kvalifikációt. A férfi laser radialban pedig Vadnai Benjámin szerezte meg a kvótát, azonban ez csak papíron az övé, hiszen ebben a számban válogató dönt majd közte és öccse Vadnai Jonatán között, hogy ki lehet majd ott a tokiói olimpiai vitorlás versenyein.

De a lista még nem ért véget, így a négy kvótás hely megszerzése még lehetséges, hiszen a Gyapjas testvérek a 470-es hajóosztályban az idejük java részét Portugáliában töltik. Nem véletlenül, hiszen márciusban itt megrendezik a világbajnokságot, vagyis az utolsó kvótaosztó versenyt.

Ami viszont 1980 után újra megtörténhet: az a magyar éremszerzés az olimpián. Hiszen Berecz Zsombor világbajnok már volt, de az adottságai és felkészülése alapján dobogóesélyes lesz az idei nyári játékokon is. Számára biztosan csalódás lenne, hogyha nem éremmel térhetne vissza az olimpiáról.

Érdi Máriának az éremhez bravúr kell, ami akkor jöhet össze, ha nem lesz hullámzó a teljesítménye. Hiszen tavaly például a Kieler Wochennen harmadik lett, világbajnoki erősségű mezőnyben. De az októberi lengyelországi Európa-bajnokságon csak 33. Reálisan cél Érdi Mária számára, hogy ott legyen a legjobb nyolcban. A többiek esetében a pontszerzés is bravúr kategória lenne.

Ugyan Magyarországon a Vitorlázó és a Szörf Szövetség független, de az olimpiai vizeken az RS:X kategória a vitorlás versenyek égisze alatt zajlik majd. Így Tokióban is. Ahol szintén lesz egy biztos magyar induló Cholnoky Sára, Aki 2019-ben Torboléban rendezett világbajnokságon jutott kvótához az RS:X kategóriában. Cholnoky 2012-ben a válogatón bukta el az indulási jogot, 2016-ban Rióban 23. lett. Ha a mezőny első felébe verekedné magát az idei ötkarikás játékokon már az is nagy bravúr lenne tőle.

Míg a hatszoros olimpikon, 42 éves Gádorfalvi Áronnnak is van még minimális esélye, hogy hetedszerre is ott legyen az ötkarikás játékokon, ami eddig még egyetlen magyar sportolónak sem sikerült. De ez már nem rajta múlik. Ugyanis ha olyan országok, amelyek a maximáltnál több hajóosztályban szereztek kvótát, szörfben visszalépnek, akkor a tavalyi vb-sorrend alapján újra osztják a kvótákat, ezen a listán Gádorfalvi második, egy török versenyző mögött. Vagyis minimális esélye van még az indulásra. A végső döntés június 1-ig várható.