• 2024 04 26

Ismét kijutott az Európa-bajnokságra a férfi kosárlabda-válogatott

Az osztrákok elleni győzelemmel sikerült elérni a kontinenstornát

A magyar férfi kosárlabda-válogatott hosszabbítás után 83-81-re legyőzte Ausztriát pénteken az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornáján, ezzel kijutott a 2022-es kontinenstornára.

Négy meccsből egy győzelem. Ennyire volt szüksége a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak az utolsó Eb-selejtező tornán Ukrajnában, hogy kijusson a kontinenstornára. A mieink a szlovének elleni vereség után Ausztria ellen jól kezdtek, hiszen Kellerék egy 9-3-as sorozattal nyitották a meccset, azonban utána, mintha behúzták volna a kéziféket. Sztojan Ivkovics csapata ugyanis az első negyedet 20-15-re vesztette el, majd a második 10 percben már 14 pontos hátrányban is volt. Vojvodáék, nincs mit szépíteni ezen az estén nagyon rosszul játszottak. A második negyedre legalább a védekezés feljavult annyira, hogy a nagyszünetre csak kilenc pontos hátránnyal vonultak Benkéék, vagyis maradt esély a meccsben maradásra. 

A magyar válogatott minden mutatóban elmaradtak az osztrákok mögött, akiknek ez a találkozó abból a szempontból létfontosságú találkozó volt, hogy nem lehetett veszíteniük. A harmadik negyed végére sikerült felzárkózni a magyaroknak öt pontra, de a játékra inkább a küzdelem volt a jellemző, nem a minőség. A záró felvonás aztán nem lett záró. Mert szinte a legjobb pillanatban egyenlítettetek Vojvodáék. De aztán megint a "sógorok" kezében volt a meccs sorsa. De az utolsó támadást 75-75-nél sikerült kivédekezni. 

Jöhetett tehát a hosszabbítás. Amely egy parádés Benke kosárral dőlt el. Aki kiszorított helyzetben dobott triplát, és ezúttal hiába volt ismét 11 másodpercük az osztrákoknak, ezúttal sem tudták kosárral befejezni az utolsó támadásukat. A magyar férfi kosárlabda-válogatott hosszabbítás után tehét 83-81-re legyőzte Ausztriát, így ismét kijutott az Európa-bajnokságra. 

A csoportból az első három válogatott szerzett részvételi jogot a kontinenstornára, a szlovénok és az ukránok már korábban kijutottak a 2022-es Eb-re, amelynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont.
A magyarok 2017-ben is ott voltak az Eb-n - 1999 után először -, akkor tíz nap alatt hat mérkőzést vívtak, melyből kettőt megnyertek, négyet pedig elvesztettek. A kolozsvári csoportkör után, az isztambuli nyolcaddöntőben Hanga Ádámék 86-78-ra kikaptak az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Szerbiától, és végül a 15. helyen zártak.
A nemzeti csapattal legutóbb 52 évvel ezelőtt, 1969-ben fordult elő, hogy egymás után két Európa-bajnokságon vett részt.

4. forduló, F csoport (Kijev): Magyarország-Ausztria 83-81 (15-20, 15-19, 24-20, 21-16, 8-6) - hosszabbítás után
a magyar pontszerzők: Vojvoda 22, Benke 14, Váradi 12, Filipovity 11, Eilingsfeld 11, Perl 6, Ferencz 5, Keller 2