• 2024 04 19

Kikapott az Európa-bajnoktól a magyar válogatott

Kinti dobásaikkal nyertek a Szlovének

Tizenkét ponttal kapott ki a magyar férfi kosárlabda válogatott a 2017-es Európa-bajnokság győztesétől a 2022-es Eb ukrajnai selejtező-tornáján.

A legutóbbi, 2017-es Eb-n 15. magyarok számára a veretlenség mellett az is jó előjelnek számított, hogy egy éve 77-75-re legyőzték a címvédő szlovénokat Szombathelyen. Az ellenfélnél ezúttal is hiányoztak az NBA-sztárok - köztük Goran Dragic és Luka Doncic -, de a többiek sem képviseltek szerény játékerőt, mivel sok ABA-ligás (azaz a posztjugoszláv országok közös bajnokságából érkező) játékos mellett spanyolországi és franciaországi légiósok is voltak a keretben.
Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány nem számíthatott a legnagyobb magyar névre, a Barcelonát erősítő Hanga Ádámra, aki klubkötelezettségei miatt nem állt rendelkezésre, míg a Japánban légióskodó Allen Rosco utazási problémák miatt maradt távol.
A magyar válogatott - amely az elmúlt 14 mérkőzéséből 12-t megnyert - számára egyszerű a kijevi képlet: a koronavírus-járvány miatt buborékban zajló torna négy mérkőzésén egy győzelem is elég a továbbjutáshoz.
Magyar vezetéssel kezdődött a mérkőzés, ugyanis az első kosarat a mieink dobták, ám ennél nagyobb öröme nem lehetett a mai mérkőzésen Sztojan Ivkovics legénységének. Szlovénia az első negyed végére nyolc pontos előnyre tett szert, elsősorban hárompontos dobásainak köszönhetően, azonban a magyar nemzeti csapat négyet lefaragott ebből a nagyaszünetre. Sőt a folytatásban egy pontra is feljöttek a fehérmezesek, 41-40 volt ekkor, csakhogy jött egy kihagyás a magyarok játékában és egy 20-5-ös szakaszt produkáltak Blazic-ék, amivel megalapozták győzelmüket. Ivkovic sűrűn cserélt, de ezen az estén a záróharmadban senki nem nyújtott kiegyensúlyozott dobóteljesítményt a mieink közül, így a felzárkőzási kísérletekben nem volt akkora átütőerő, hogy a pályaválasztó ne tudta volna kontrollálni a mérkőzést nélhány jókor érkezett triplával. A végül tizenkét pontos különbséggel nyerő Szlovénia a pontjai felét a vonalon kívülről szerezte, ebből Blazis hatszor talált be, a mieink közül hárman dobtak kétszámjegyűt. Folytatás holnap Ausztria ellen.

Férfi kosárlabda Eb-selejtező, 3. forduló, F csoport (Kijev):
Szlovénia-Magyarország 84-72 (23-15, 17-21, 25-22, 19-14)
A magyar pontszerzők: Perl 16, Váradi 15, Vojvoda 13, Filipovity 9, Ferencz 6, Keller 4, Pongó 3, Benke 2, Eilingsfeld 2, Karahodzsics 2

A csoportból az első három válogatott szerez részvételi jogot a kontinenstornára. A szlovénok és az ukránok már kijutottak a 2022-es Eb-re, amelynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont. Az osztrákok négy vereséggel a kvartett utolsó helyén állnak, és minimális esélyük maradt a továbbjutásra.