• 2024 04 20

Ismét a Palancsa-Kiss duó a curling vegyespáros bajnok

A bajnok kettős indulhat az olimpiai kvalifikáción

A végletekig elhúzott és izgalmas döntővel zárult a 2021-es magyar vegyes páros curling bajnokság, amelyet a papírformának megfelelően a két vb-érmes magyar páros vívott egymással.

A döntő ezúttal három napon keresztül tartott, hiszen az idei kiírás értelmében a bajnoki címhez három mérkőzést kellett nyerni. Miután a hétfőn este kezdődő döntőben négy mérkőzés után 2-2-re álltak a felek, szerdán este a Kamaraerdei Curling Clubban a mindent eldöntő ötödik mérkőzésen dőlt el a bajnoki cím sorsa.

Ezen a vb-ezüstérmes Szekeres Ildikó – Nagy György páros szerzett ugyan vezetést, utána viszont a kétszeres világbajnok, bajnoki címvédő Palancsa Dorottya – Kiss Zsolt páros percei következtek, akik előbb három pontot írtak, majd négyet “loptak” is, 7-1 után pedig sokáig kézben is tarthatták a mérkőzést. Két enddel a vége előtt 9-4-nél már eldőlni látszott a párharc, a hetedik endben viszont a Szekeres-Nagy páros négy pontot (!) tudott írni, így izgalmasan alakult az utolsó játékrész is, amelyben egy jól helyezett Palancsa-kő döntött végül a bajnoki címről.

A David Wills által felkészített Palancsa-Kiss páros végül 10-8-ra nyert, így 3-2-es összesítéssel megnyerte a bajnoki finálét, ebben a szakágban pedig nyolcadik (!) bajnoki címét szerezte meg. A bajnoki cím automatikusan együtt jár azzal is, hogy április végén ők képviselhetik majd Magyarországot az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a skóciai Perthben, ahol az első hét helyezett (ha Kína is köztük van, akkor a legjobb nyolc) szerez indulási jogot a 2022-es pekingi téli olimpia tízcsapatosra bővített vegyes páros tornájára.

“Egy elég változatos és szoros döntőn vagyunk túl, igazából a nézők egy jó színvonalú döntőt láthattak. Az utolsó meccsen saját magunknak nehezítettük meg a dolgot, mert egy félig megnyert meccset engedtünk vissza sajnos az én butaságomnak köszönhetően. Szerencsére Dórinak helyén volt a szíve és egy nagyon szép draw-kővel mentette a mérkőzést és ezzel az egész országos bajnokságot. Nyakunkon a világbajnokság, tíz hetünk van még a tornáig és bízunk benne, hogy a járványhelyzet ellenére is jól fel tudunk készülni a skóciai versenyre és meg fogjuk tudni szerezni az olimpiai kvótát.” – fogalmazott a döntő után Kiss Zsolt.

)Fotó: Palancsa Péter - MCSZ)

A magyar bajnokság bronzérmese idén a Joó Linda – Tatár Lőrinc páros lett, amely a hétfői helyosztón 7-5-re nyert a másik elődöntőt elveszítő Bíró Bernadett-Szabó Gergely duó ellen.

A 2021-es vegyes páros bajnoki döntő:

1. mérkőzés, hétfő – február 8. – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt – Szekeres Ildikó-Nagy György 10-5
2. mérkőzés, kedd – február 9. – Szekeres Ildikó-Nagy György – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt 7-3
3. mérkőzés, kedd – február 9. – Szekeres Ildikó-Nagy György – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt 6-5 (extra-end után)
4. mérkőzés, szerda – február 10. – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt – Szekeres Ildikó-Nagy György 7-5
5. mérkőzés, szerda – február 10. – Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt – Szekeres Ildikó-Nagy György 10-8

Magyar bajnokok listája – vegyes páros curling:
2007 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Wallis SC)
2008 – Szekeres Ildikó, Nagy György (WSC)
2009 – Patonai Ágnes, Sárdi Péter (FTC Wild Catz)
2010 – Szekeres Ildikó Nagy György (Westbay SC)
2011 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Westbay SC)
2012 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2013 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2014 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Westbay SC)
2015 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2016 – Palancsa Dorottya (UTE), Kiss Zsolt (Vasas SC)
2017 – Szekeres Ildikó, Nagy György (Vasas SC)
2018 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)
2020 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)
2021 – Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt (UTE)