• 2024 04 17

Fucsovics legyőzte Wawrinkát az Australian Openen

Meccslabdákat hárítva nyert

Fucsovics Márton három mérkőzéslabdát hárítva legyőzte a háromszoros Grand Slam-bajnok svájci Stan Wawrinkát az ausztrál nyílt teniszbajnokság második fordulójában.

Fucsovics a nyitókörben az ausztrál Marc Polmanst búcsúztatta - előzőleg úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy nagyon várja kettejük ötödik csatáját.
"Jó meccs lesz! Most fordul majd a kocka, és neki lesz inkább vesztenivalója. Nem félek a meccstől, sokkal jobban szeretek kiemelt játékosokkal játszani, mert jobb, ha őket nyomja az esélyesség terhe" - fejtette ki a találkozó előtt.
Az előző négy összecsapásból az ATP-rangsorban 55. Fucsovics egyet tudott megnyerni, 2018-ban Genfben, amikor végül megszerezte karrierje eddigi egyetlen tornagyőzelmét.
A 10 500 férőhelyes John Cain Arenában rendezett ötödik meccset a magyar játékos kezdte jobban, és 3:1-re elhúzott. A 35 éves olimpiai bajnok - aki 18. a világranglistán, de volt harmadik is - 4:4-nél utolérte őt, ám 5:5 után megint elbukta az adogatását, ami már a nyitószettjébe került.
A folytatásban a nyíregyházi teniszező - akit tavaly a szupersztár Roger Federer állított meg a melbourne-i nyolcaddöntőben - bátor ütésekkel 4:0-ra vezetett, és alig 33 perc alatt dupla játszmaelőnybe került.
Az Australian Open 2014-es bajnoka azonban nem adta fel, a harmadik felvonás elején rögtön brékelt, majd a különbséget tartva szépített. A negyedik szett a másodikhoz hasonlóan ismét simábban alakult, a svájci 4:0-ra, majd 5:1-re elhúzott, és szűk három óra elteltével kiegyenlített.
Jöhetett a döntő játszma, ebben Fucsovics 4:3-nál elvette riválisa adogatását, de nem tudta kiszerválni a mérkőzést. Wawrinka újra "feltámadt", és rövidítésre mentette a szettet, amely ötödik játszmáról lévén szó, nem hét, hanem tíz nyert pontig tartott. A tie-breakben az ellenfél a védjegyének számító fonák egyenesekkel 6-1-re meglépett, majd 9-6 után három meccslabdát nem tudott kihasználni. A hajrá egyértelműen Fucsovicsé volt, aki megfordította az állást, és 3 óra 59 perc elteltével boldogan terült el a pályán.
"Két napja volt a 29. születésnapom, de most kilencvennek érzem magam, nagyon elfáradtam" - kezdte értékelését mosolyogva. "Hihetetlen buzdítást kaptam az itteni magyaroktól, emellett erős voltam mentálisan és fizikálisan is. Sokat vagyok a konditeremben, nagyszerű csapatom és erőnléti edzőm van, rengeteget tréningezünk, ennek az eredménye ez a siker. Ami Stant illeti, tudtam, hogy visszajön a harmadik szettben, nagyon kemény ellenfél és persze háromszoros Grand Slam-bajnok is."
Fucsovics elárulta, hogy a melbourne-i a kedvenc GS-versenye:
"Kétszer nyolcaddöntőztem itt, és most is élvezem a pillanatot, no meg a napfényt, otthon ugyanis lezárások vannak, és esik a hó" - mondta.
Nem sokkal később kiderült, hogy a harmadik körben a kanadai Milos Raonic vár a magyar éljátékosra, aki 14. a világranglistán, de 2016-os wimbledoni döntője után harmadik is volt. A 30 éves szervakirály mindkét eddigi találkozójukat megnyerte, ezeket Stuttgartban vívták füvön, 2018-ban és 2019-ben.
Az MTI-nek adott nyilatkozatában Fucsovics elsőként arról beszélt, hogy a kedvezőtlen fordulatok ellenére egy pillanatra sem engedte el a meccset.
"Megszoktam már, hogy a pályán nem mindig az történik, ami számomra a legideálisabb. Próbáltam koncentrált maradni, és sanszos hogy ezért nyertem. Így közvetlenül a meccs után még nem tudok mélyebb elemzésbe belemenni, talán pár nap múlva okosabb leszek" - fejtette ki, majd rátért a következő erőpróbára: "Raonic nem jó ellenfél. Ha elkapja a szervát, nehéz vele boldogulni. Ha mindketten alulról szerválnánk, simán elverném, de ilyen szabályok szerint az eredménnyel meg kell várnunk a meccs végét" - tette hozzá tréfásan.
Fucsovics párosban várhatóan csütörtökön kezdi meg szereplését Balázs Attila oldalán.
Wawrinka elismerően nyilatkozott legyőzőjéről az AP hírügynökségnek:
"Jól küzdött, kemény játékos, megérdemelte a győzelmet. Ami engem illet, néha nyer az ember, néha veszít. A rövidítésben 6-1-nél egy kicsit elbizonytalanodtam, talán túlságosan jól akartam megjátszani a labdákat, nem teljesen készítettem elő az ütéseimet, és elkezdtem hibázni" - elemezte a történteket a svájci klasszis, aki az utolsó hét labdamenetben öt rontott ütést mutatott be. Összességében 73 ki nem kényszerített hiba került a neve mellé, melyekből 43-at egyik erősségével, az egykezes fonákkal követett el.

férfiak, 2. forduló (a 32 közé jutásért): Fucsovics Márton-Stan Wawrinka (svájci, 17.) 7:5, 6:1, 4:6, 2:6, 7:6 (11-9)