• 2024 04 18

A Jónyer, Klampár, Gergely trió vehette át a Prima Primissima díjat

„Végre a méltó helyünkre kerültünk” – nyilatkozta Gergely Gábor

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott múlt pénteki gálaesten. A magyar sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők érdemelték ki a 15 millió forinttal járó díjat.

Gergely Gábor honlapunknak elmondta: ezzel az elismeréssel végre a méltó helyére került a legendás trojka.

Berczik Zoltán irányításával a trió 1979-ben a magyar asztaliteniszsport legnagyobb diadalát aratta. Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor a phenjani világbajnokság férfi csapatversenyében aranyérmet szerezett. A legjobb nyolc közé Európából rajtuk kívül csak egy páros jutott, japán és kínai ellenfeleken vezetett az útjuk a dobogó tetejére. A vb-n kétszer is legyőzték a már akkor is a sportág nagyhatalmának számító kínaiakat, a selejtezőben 5:2-re, másodszor pedig a döntőben 5:1-re. A phenjani diadallal együtt Jónyer Istvánnak összesen négy vb-elsősége van, Gergely Gábor és Klampár Tibor pedig egyaránt kétszer volt a világ legjobbja.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy a pandémia miatt tavaly nem tarthatták meg a hagyományos díjátadót, helyette tíz olyan, az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott.

Csányi Sándor hozzátette: a díj nagy társadalmi elismertsége annak köszönhető, hogy választásaikat mindig kizárólag a jelöltek által nyújtott teljesítményre alapozták. Kiemelte, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima-díj is jelentős elismerés, hiszen minden kategóriában rendkívül sok, összesen 704 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a több mint 100 szakmai szervezet részéről.