• 2024 04 24

Cél a szabadtéri Eb-döntő

Az akadályfutó Tóth Lili Anna nagy dobásra készül Münchenben

A Magyar Atlétikai Szövetség elnöksége idén is megválasztotta az év atlétáit és az év edzőjét. A díjat a szövetség 1964 óta minden évben odaítéli az adott év legeredményesebb versenyzőinek. Tóth Lili Anna, ha hasonló ütemben fejlődik, mint tette 2021-ben, akkor jövőre jó esélye lehet valamelyik cím bezsebelésére.

A BHSE 23 éves futója élete első olimpiáján Tokióban hatalmas egyéni csúccsal a 18. helyen végzett a 3000 méteres akadályfutásban nyáron. Nem mellékesen idén hatszor javította meg egyéni csúcsát! Végül decemberben hatodik helyen végzett a mezeifutó Európa-bajnokságon a négytagú magyar vegyesváltó tagjaként. Dublinban 1500 méteres távot futott a dombóvári születésű sportolónő.

Tóth Lili Anna honlapunknak beszélt az ír fővárosban elért eredmény hátteréről majd értékelte a számára jól sikerült 2021-es esztendőt, és persze elárulta a 2022-es céljait is.

Az először összeállt magyar négyesben Tóth és a 26 éves Szögi István mellett Pápai Márton (26) és Ohn Kinga (30) kapott helyet december közepén Írországban.

Visszatérve a díjátadóhoz: 2021-ben 11 kategóriában adták át az elismeréseket. Az év női atlétája Krizsán Xénia, az MTK többpróbázója, aki a Fedettpályás Európa-bajnokságon Torunban egyéni csúccsal bronzérmet szerzett ötpróbában. Aranyérmes lett a többpróbázók egyik legnevesebb szabadtéri versenyén Götzisben, ahol felállította a versenyszám új országos csúcsát, továbbá a hét versenyszámból négyben egyéni csúcsot ért el. A világ toplista 6., az európai toplista 3. helyén áll. Edzője Szabó Dezső.

Az év férfi atlétája Szűcs Valdó. A tokiói olimpián elődöntős 110méteres gátfutó (13. helyezett), alig nyolc századmásodperccel maradt le a 8. helyről és ezzel a döntőről. A 2021-es magyar bajnok gátfutó, a világ toplista 42. és az európai toplista 16. helyét foglalja el. Szűcs Valdó 2021 végéig a Zalaszám ZAC versenyzője volt, edzője Kámán Ferenc és a brit James Hillier. Jövőre a debreceni SC-SI atlétájaként indul versenyeken.

Az év para atlétája Ekler Luca, aki a tokiói paralimpián világcsúccsal aranyérmet szerzett távolugrásban. Ő a magyar atlétika történetének harmadik paralimpiai bajnoka, aki Tokióban 100 méteres síkfutásban is szerzett egy 4. helyezést, 400 méteren pedig 5. lett. A Magyar Testnevelési Egyetem Sportegyesület versenyzőjének edzője Szalma László. Az év U23 női atlétája az idei U23 Európa-bajnokságon távolugrásban 673 cm-s egyéni csúccsal aranyérmes Farkas Petra. A Budapesti Honvéd Sportegyesület versenyzőjének edzője Szenczi László.