• 2022 05 25

Befejeződött az ökölvívó ob

Kiss Levente nyerte a nap összecsapását

Szombaton befejeződött a Győrben rendezett, 98. Papp László férfi amatőr ökölvívó országos bajnokság döntős programja, melynek legjobb meccse a szupernehézsúlyú finálé volt.

A nap első döntőjében nagy csatára lehetett számítani Bernáth Attila és Virbán Martin között, mindketten nemzetközi szinten is elismert versenyzők. A légsúlyban (51kg) a magyar ökölvívásnak nagy hagyományai vannak, ennek megfelelően mindkét versenyző megfelelő tempóban kezdte a döntőt. A mérkőzésvezető az első menetben számolt Bernáth Attilára, de ezt követően a debreceni tehetségnek is voltak tiszta találatai. A 21 esztendős debreceni nem azt a ritmust bokszolta, mint a világbajnokságon, amelyet Virbán Martin kihasznált és a második menet végén is beköszönt egy nagy ütéssel. Bernáth Attila a harmadik menetben volt a legjobb, de nem tudta megfordítani a nap első döntőjét.

Virbán Martin ikertestvére, a 2016-os ifi Eb-bronzérmes Gábor ezúttal az 54kg-ban szerepel, és Szaka István legyőzésével jutott be a döntőbe. Ellenfele a debreceni Bernáth László volt, aki meglepetésre Csóka Nándort búcsúztatta a legjobb négy között, de az első menetben nem találta a távolságot Virbán Gáborral szemben. A Budapesti Honvéd versenyzője a második menetben számoltatott Bernáth Lászlóra, és magabiztosabbnak tűnt ebben a párharcban. Az 54kg-ban több minőségi versenyző van, így közöttük még nagy csatára van kilátás az elsőszámú válogatottságért, de a 23 éves Virbán Gábor a magyar bajnoki címmel egy lépéssel előnybe került.

A Budapesti Honvéd harmadik döntőse, Bundovics István csak 2014-ben kezdett el bokszolni, de már van nemzetközi rutinja is az elmúlt évekből. A 22 esztendős ukrajnai gyökerű versenyző a négy évvel ifjabb Rózsavölgyi Márkkal találkozott a döntőben, és azonnal magához ragadta a kezdeményezést. A 18 éves Rózsavölgyi sokat mozgott lábon, de Bundovics ütőereje még túl sok volt neki, és edzője a második menetben feladta az 57kg-os bajnoki döntőt.

Veres Roland kick-boxból váltott az ökölvívásra, és a belgrádi világbajnokságot követően Oroszországban készült fel a magyar bajnokságra. A 22 esztendős tehetség még új az ökölvívásban, de a döntőben esélyesnek számított a fiatal pécsi Samu Ferenc ellen. Mindketten hasonló vívó stílusban bokszoltak, és a megfelelő ütőtávot keresték egy taktikai mérkőzésen. Veres Roland a második, valamint a harmadik menetben több akciót indított, és élete első magyar bajnoki címét nyerte meg egy kevés tiszta ütést hozó összecsapáson.

A nyíregyházi Kovács Richárd határozottan kezdte a kisváltósúlyú (63.5kg) döntőt az egri Danyi Dániel ellen, és szokásához híven remekül védekezett. A 24 éves ökölvívó kihasználta sebességi előnyét, és jobbegyenesei rendre tisztán találtak már az első menetben is. A főiskolai Vb-ezüstérmes Kovács Ricsi akarata érvényesült a döntőben, az egy súllyal lejjebb magyar bajnok fiatalabb Danyi ezúttal ezüsttel kellett beérje.

A Vasas-Süllős egyik legjobbja, Fodor Milán pár hónappal ezelőtt a váltósúlyba (67kg) lépett fel, és ebben a kategóriában szerepelt a belgrádi világbajnokságon is már. Milán már tíz évvel ezelőtt is magyar bajnoki döntőt bokszolhatott, és rutinjában bízhatott az ifjúsági korosztályból fellépő nyíregyházi Petrimán Patrik elleni döntőben. Milán többet ütött, a második menetben sok tiszta találatot vitt be, és egyenesei rendre ültek ebben a felvonásban. Petrimán Patrik nagyobb sebességgel kezdte a harmadik menetet, de Fodor Milán kontrákban is jobbnak bizonyult, bezsebelve a súlycsoport aranyérmét.

Cservenka Róbert 2019 februárjában megnyerte a Bocskai emlékversenyt, és azóta nagyon sokat erősödött a pécsi ökölvívó. A 22 esztendős versenyző nem számíthatott könnyű összecsapásra a kőbányai Oroyowve Isaac ellen, és kettejük középsúlyú (75kg) döntőjét nagy várakozás előzte meg. Cservenka ment előre, kemény munkát végzett az első, és a második menetben, többet ütött ellenfelénél. Oroyowve a saját ritmusában bokszolt a harmadik menetben, játékosabb volt, többet mozgott lábon, de nem tudta megfordítani a szoros döntőt.

A Budapesti Honvédot képviselő Kovács Pál nagy fejlődésen ment keresztül ebben az évben, a belgrádi világbajnokságon két győzelmet elér versenyző magabiztosan menetelt a félnehézsúlyú (80kg) döntőbe. A fináléban a szegedi Kis Máté ellen nehéz mérkőzésre számított, és nem becsülte le a profi bokszból visszatért riválisát. Kis Máté sok felütést vitt be, és igyekezett közel tartani Kovács Pált, rengeteget dolgozott, de a hatékonysága nem volt a legjobb. Kovács Pali vitte be az erősebb ütéseket, amely eldöntötte kettejük szoros összecsapását, különösen a harmadik menetben okozott ez különbséget.

Az már biztos volt, hogy a nehézsúlyban (92kg) új magyar bajnokot avatnak, miután Baracsi Dániel és Vincze István jutottak be a döntőbe. Baracsi többet mozgott lábon, és próbálta irányítani a mérkőzést, és a második menet közepétől nagyobb tempóra váltott. Vincze felvette a ritmust, és hasonló stílusban, frekvencián bokszolt, mint Baracsi, de túlságosan statikus volt ebben a döntőben. Baracsi 20 évesen élete első felnőtt magyar bajnoki címét szerezte meg, és fejlődése töretlen.

Ökölvívó országos bajnokság, döntők:
    51 kg:
Virbán Martin (BHSE)-Bernáth Attila (DVSC) 4-1
    54 kg:
Virbán Gábor (BHSE)-Bernáth László (DVSC) 5-0
    57 kg:
Bundovics István (BHSE)-Rózsavölgyi Márk (TAS) feladás a 2. menetben
    60 kg:
Veres Roland (CSE)-Samu Ferenc (PVSK) 4-1
    63,5 kg:
Kovács Richárd (NYVSC)-Danyi Dániel (Egri SI) 5-0
    67 kg:
Fodor Milán (Vasas)-Petrimán Patrik (NYVSC) 5-0
    71 kg:
Gerzsenyi István (Győri Gladiátor)-Kozák László (UTE) 5-0
    75 kg:
Cservenka Róbert (PVSK)-Oroyovwe Isaac (KÖB) 4-1
    80:
Kovács Pál (BHSE)-Kis Máté (Szegedi BC) 3-2
    86 kg:
Tallósi Péter (Vasas)-Beri Kevin (NYVSC) mérkőzés nélkül
    92 kg:
Baracsi Dániel (UTE)-Vincze István (PLA) 5-0
    +92 kg:
Kiss Levente (UTE)-Fehér Koppány (Vasas) 5-0