• 2024 04 24

Békéscsaba győzelem Nyíregyházán

A bajnok második rangadóját is elvesztette

A Békéscsaba vendégként öt szettben legyőzte a címvédő Nyíregyházát a női röplabda Extraliga csütörtöki rangadóján.

Az előző idényben bajnoki és Magyar Kupa-aranyérmes nyírségiek a Vasassal szembeni vereséggel hangoltak az eddig veretlen, tavasszal mindkét magyar sorozatban ezüstérmes Békéscsaba elleni összecsapásra. A legutóbbi szezonban mindkét alapszakasz-mérkőzést az idegenben játszó együttes nyerte, a kupadöntőben a Nyíregyháza három szettben kerekedett riválisa fölé, a bajnoki finálét azonban a viharsarkiak koronavírusos megbetegedései miatt nem tudták megrendezni.
Nyári vállműtéte után ezen az összecsapáson volt először a BRSE teljes értékű tagja a válogatott liberó Molcsányi Rita, nem volt ugyanakkor csapattársaival az ugyancsak válogatott center, Pekárik Eszter.
A találkozó elején a szerb Marta Drpa vezette Békéscsaba sokkal pontosabban röplabdázott, így négypontos előnyt épített ki. A hazaiakat irányító Németh Szabolcs időkérése után magára talált csapata és ütői, a szlovák Nikola Radosova, valamint a bolgár Ralica Vasziljeva támadásaival 14-13-nál fordított. Drpa nagyszerű teljesítményének köszönhetően nem sokkal később újra a vendégek vezettek (17-20), előnyük pedig kitartott a játékrész végéig.
A második szett sokáig kiegyenlített játékot hozott, de 11-10 után sorozatban szerezte pontjait a vendégcsapat, Németh pedig az újabb időkérésénél kiabálva kérte számon tanítványain az egymás után elkövetett hibákat. Állva hagyta ellenfelét az egymás után 11 labdamenetet nyerő BRSE, amely könnyedén duplázta meg összetett előnyét.
A harmadik felvonás elejére némileg összeszedte magát a nyitásfogadásban továbbra is gyengélkedő házigazda, amely támadásépítésben azonban - főleg Radosovának köszönhetően - egyre inkább megtalálta a ritmust, így sokáig egy-kétpontos különbség volt csak a csapatok között. Ez a szett hozta a legmagasabb színvonalat, a nyírségiek pedig kisvártatva egyenlítettek, majd két ponttal megléptek (18-16). A BRSE ugyan még egyszer kiegyenlített, de ezzel ellőtte puskaporát, a hazaiak pedig szépítettek.
A negyedik szett elején is keveset hibázott a mindkét csapat, ennek megfelelően fej fej mellett haladtak. Az egyik oldalon Vasziljeva és Radosova, a másikon Drpa és az ugyancsak szerb Sara Klisura mellett Glemboczki Zóra is termelte a pontokat. Hárompontos vendégelőnyt követően (13-16) sorozatban négy labdamenetet nyert a házigazda, amely Radosova 31. pontjával döntő játszmára mentette az összecsapást.
A rövidített felvonás elején továbbra is a nyírségiek akarata érvényesült, de a térfélcserénél már Tóth Gábor vendégegyüttese vezetett 8-7-re. Egy hazai hiba után már három volt a BRSE előnye, amely végül Drpa támadásával a negyedik mérkőzéslabdáját kihasználva győzött.

A viharsarkiak ezzel megőrizték veretlenségüket a mostani szezonban, míg a nyírségiek másodszor kaptak ki.
A találkozó 136 percig tartott.

Női Extraliga: Fatum-Nyíregyháza - Swietelsky-Békéscsaba 2-3 (-20, -11, 21, 20, -12)
a legjobb pontszerzők: Radosova 33, Vasziljeva 22, illetve Drpa 29, Klisura 18