• 2024 04 26

Szőke Alex döntőbe jutott

További két ötödik hely a pénteki mérleg

Jól szerepeltek kötöttfogású sportolóink az Oslóban zajló felnőtt-világbajnokság hetedik, pénteki versenynapján.

A tokiói olimpián ötödik Szőke Alex (97 kg) mindössze 21 évesen jutott a döntőbe! Nem akármilyen összecsapásokat követően: a nyolcaddöntőben a katonai világbajnokságon bronzérmes ukrán Jevgenij Szaveta felett aratott magabiztos, 6–1-es diadalt, majd a junior-vb-ezüstérmes német Patrik Oehlernek sem kegyelmezett, 4–1-re nyert. A fináléba jutásért a Pánamerikai bajnok amerikai, G’Angelo Hancock állt vele szemben, és 4–1-es hátrányból felállva, kitolással, valamint pörgetéssel 4–4-re módosította az eredményt – mivel ő csinálta az utolsó akciót, bejutott a szombat esti aranycsatába, amelyben a tokiói játékok bronzérmesével, az iráni Mohammadhadi Abdollah Szaravival küzd meg a világbajnoki címért. A mérkőzésre a 18 órakor kezdődő helyosztóprogramban kerül sor.

Világ- és Európa-bajnoki bronzérmesünk, Szabó László (82 kg) a vigaszágon folytatta a versenyt (csütörtökön az U23-as világbajnok, s később döntőbe jutó török Burham Akbudaktól kapott ki), amelyen az örmény Gegham Tormogjannál (3–1) és a háromszoros Pánamerikai bajnok amerikai Benjamin Provisornál is jobbnak bizonyult. A bronzmérkőzésen jöhetett az Ázsia-bajnok iráni, Pejman Szultanmurad Postam. A vetélytárs rögtön egy levitellel lepte meg a magyart (0–2), majd a passzivitásért járó pont is az övé lett (0–3). A második menetben is ő akciózott, kitolta Szabót, akinek nem volt válasza, tehát 4–0-s vereséget szenvedett és az ötödik helyen végzett.

Lévai Tamás (77 kg) a csütörtöki elődöntőben a kétszeres olimpiai és világbajnok, négyszeres Eb-győztes orosz Roman Vlaszovval szemben maradt alul, így a harmadik helyért a vigaszág győztese ellen, a tokiói olimpia elődöntőjében a Lőrincz Tamástól emlékezetes csatában vereséget szenvedő, majd ötödik helyen záró iráni Mohammadali Geraejjel mérte össze a tudását. A mérkőzés 1:58 percig tartott, Tamást lenti helyzetből kétszer négy pontért eldobta a rivális, emiatt kialakult a technikai tus, 9–0 lett a vége. Lévai noha zokogott a szőnyegen, le kell szögezni, nincs oka a szomorkodásra, hiszen élete első felnőtt-világbajnokságán az ötödik helyen zárt, márpedig ez megsüvegelendő teljesítmény.

Pénteken az U23-as Európa-bajnoki ötödik Kecskeméti Krisztián (60 kg) is érdekelt volt, aki az első körben az Eb-ezüstérmes, U23-as Eb-győztes, junior- és kadetvilágbajnok azeri Murad Mammadovtól 3–0-ra kikapott. Legyőzője egészen az elődöntőig menetelt, de mivel ott alulmaradt, a magyar búcsúzni kényszerült.

Szombaton kezdetét veszik a világbajnokság utolsó, kötöttfogású programcsomagja, amelyben a magyar csapatból az Európai Játékokon második, Eb-harmadik Torba Erik (63 kg), a junior-világ- és Európa-bajnok Takács István (87 kg) és az U23-as Eb-győztes Váncza István (67 kg) lesz érdekelt.

(Fotók: UWW)