• 2024 04 19

Európa-bajnoki formában maradna Pekárik Eszter

A tavalyihoz hasonló terveik vannak a békéscsabai női röplabdázóknak az Extraligában

A nyári Európa-bajnokságon élete formájában játszó center, Pekárik Eszter nyilatkozott a Swietelsky-Békéscsaba átalakulásáról honlapunknak.

Jövő héten pénteken este hattól hazai pályán kezdik meg szereplésüket a békéscsabai röplabdázók az Extraligát, amely december 1. és január 21. között kivételesen szünetelni fog.

Visszatérve Tóth Gábor edző csapatához: a koronavírus-világjárvány kétszer is közbeszólt, hiszen előbb félbeszakadt és így véget ért a bajnokság, bajnok nélkül. Majd a 2020/21-es szezon bajnoki döntőjét játék nélkül nyerte meg a Fatum-Nyíregyháza, mivel a Covid miatt nem tudott kiállni ellenük a BRSE.

A legutóbbi négy kontinenstornán résztvevő magyar válogatott és a csabai kék-fehérek centere, Pekárik Eszter szerint egy hullámhosszon vannak az együttes tagjai, ami különösen fontos egy női csapatnál. Honlapunknak hozzátette: alig várják, hogy elkezdődjön a bajnokság és még jobban, hogy menjen is végig, két év után először. Legutóbb a Vasas-Óbuda lett magyar bajnok hagyományos körülmények között 2019-ben.

Nem sokkal a 2020/2021-es szezon zárása után jelentette be a békéscsabai egyesület, hogy több kulcsjátékosával is hosszabbított, így a csapat magja együtt marad a 2021/2022-es szezonra is. Molcsányi Rita, Rády Boglárka, Kertész Petra, Glemboczki Zóra, Pekárik Eszter, Szatmári Lilla és Zólyomi Rebeka is békéscsabai színekben folytatják, de a keret tagja marad Marta Drpa is.

Vannak azonban távozók is: Cicic Marija a folyamatos játéklehetőség reményében távozott, míg a klub amerikai légiósa, Lindsey Vander Weider nagyobb városban képzeli el a jövőjét. Barbora Kosekova, Tina Grudina, Manolina Konstantinou, Katerina Zhidkova szintén nem hosszabbított, így a hat távozó helyére kell a BRSE-nek új játékost igazolni.

Rögtön egy nagy fogással kezdte az átigazolási időszakot a békéscsabai együttes, ugyanis leigazolták az előző szezon egyik legjobbját, a Kaposváron röplabdázó Sara Klisurát. A tapasztalt szerb röplabdázó komoly nemzetközi rutinnal rendelkezik, amivel segítheti a BRSE-t céljai elérésében.

Mellette még egy játékos érkezését jelentette be a BRSE: a finn válogatott ütőjátékosa, Salla Karhu a vezetőedző, Tóth Gábor kifejezett kérésére érkezett a klubhoz a hazája bajnokságában szereplő LP Kangasala együttesétől, de korábban már megfordult a francia bajnokságban is. Nagy szerepe volt abban, hogy Finnország 30 év után jutott ki újra Európa-bajnokságra. Stabil és gyors játékára szeretne építeni a Tóth Gábor vezette szakmai stáb.

Nem csak a játékoskeret, de a szakmai stáb is bővült Békéscsabán. Az elmúlt időszakban a DVTK női csapatát irányító Toma Sándor ezentúl a BRSE szakmai stábjában dolgozik tovább. A tapasztalt szakember munkájára felnőtt és utánpótlás szinten is számítanak Békéscsabán.