• 2024 04 24

Huszonkét góllal nyert a Győr

Nyert az FTC is

A Győri Audi ETO KC házigazdaként 41-19-re legyőzte a svéd IK Sävehof csapatát a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik fordulójában, míg az FTC Podgricában győzött. Így mind a két együttes vezeti a csoportját.

Az ETO rekordot jelentő, immár 63 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhet a BL-ben, ebben az időszakban 55 győzelem és nyolc döntetlen a mérlege. A statisztikába csak a meccsek rendes játékideje számít bele.

A hazaiak keretéből Faluvégi Dorottya, Veronica Kristiansen és Crina Pintea hiányzott sérülés miatt.
A győriek ezúttal is gyors játékra törekedtek, így minden labdaszerzésüket gólra tudták váltani és a meccs elején 6-3-ra elhúztak. A vendégek tíz perc után időt kértek, ezzel sikerült némileg megtörniük az ETO lendületét. A magyar együttes remekül védekezett, támadásban pedig Stine Oftedal és az ezúttal kezdőként pályára lépő Háfra Noémi jelentette az állandóságot. A kisebb hibák és pontatlanságok is belefértek, mert háromszor is 3-0-s sorozatot tudott produkálni a Győr, amely az első félidőt egy ötös gólszériával zárta, így a szünetben már 20-9-re vezetett.
A második felvonásban az ETO előbb kettesével, majd hármasával szerezte góljait, és támadás mellett védekezésben is rendkívül hatékonyan teljesített. A Sävehof időkérései ekkor már nem segítettek, mert az ötszörös BL-győztes Győr továbbra is gyors gólokat szerzett a labdaszerzések után, és öt perccel a vége előtt húsz találatra növelte előnyét. A vendégek csaknem 11 percig nem találtak a kapuba, így történetük legsúlyosabb vereségét szenvedték el a BL-ben, az eddigi negatív rekordot a hét évvel ezelőtti Sävehof-Győr (21-38) meccs jelentette.
A házigazdák legeredményesebb játékosa Linn Blohm volt hét góllal, Kari Brattset hatszor, Estelle Nzke Minko ötször talált be. A kapusok közül Laura Glauser és Amandine Leynaud is 42 százalékos hatékonysággal védett.
A győriek mérlege a hetedik egymás elleni meccs után is százszázalékos a Sävehof együttesével szemben.
A mezőnyben egyedüliként hat győzelemmel álló ETO két hét múlva a török Kastamonu Belediyesi GSK csapatát fogadja a BL csoportkörében.

Női Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló, B csoport:
Győri Audi ETO KC-IK Sävehof (svéd) 41-19 (20-9)
lövések/gólok: 61/41, illetve 44/19
gólok hétméteresből: 1/0, illetve 5/4
kiállítások: 0, illetve 4 perc

 Ferencváros 30-26-ra nyert a montenegrói Buducnost Podgorica otthonában. Ez volt az FTC századik győzelme a legrangosabb európai kupasorozatban, és a mostani idényben továbbra is veretlen.  A vendégek keretéből Kovacsics Anikó és Tóth Nikolett, a hazaiakéból Armelle Attingré és Nikolina Vukcevic hiányzott.
    Tavasszal éppen a Buducnost búcsúztatta az FTC-t a BL nyolcaddöntőjében, de a nyári szünetben megváltoztak az erőviszonyok, mert a montenegrói együttes igencsak meggyengült. Ennek megfelelően a magyar bajnokcsapat 5-1-re ellépett a találkozó elején, de egy időkéréssel és kapuscserével a hazaiak némileg megtörték ellenfelük lendületét, sőt 7-7-nél egyenlítettek.
    A folytatásban lassan, de biztosan ismét elhúzott a Ferencváros, ám pontatlanságai miatt nem tudott magabiztos előnyt kidolgozni. Elek Gábor is időt kért és több poszton cserélt, a rendkívül lelkes hazaiak azonban a továbbiakban is kihasználták a vendégek hibáit, és a szünetben döntetlen volt az állás.
    A második félidő elején a meccs során először átvette a vezetést a továbbra is kevesebbet hibázó Buducnost, amely megérezte, hogy öt sima vereség után ezúttal lehet esélye a pontszerzésre a BL-ben, ezért nagyszerűen küzdött. Janurik Kinga védéseire és szélsőinek góljaira alapozva ugyanakkor megint az FTC került előnybe, majd az átlövők is egyre hatékonyabbá váltak, ezzel eldöntötték a vártnál sokkal szorsabb mérkőzést.
    A mezőny legeredményesebb játékosa a Ferencváros világbajnok holland jobbszélsője, Angela Malestein volt kilenc góllal, Klujber Katrin hétszer talált be. Janurik 14 védéssel járult hozzá a sikerhez.
    A két csapat 14. egymás elleni tétmeccsén öt montenegrói siker és egy döntetlen mellett nyolcadszor nyert a Ferencváros.
    A mezőnyben egyedüliként hat győzelemmel álló ETO két hét múlva a török Kastamonu Belediyesi GSK csapatát fogadja a BL csoportkörében, a négy sikerrel és két döntetlennel rendelkező FTC pedig ugyanazon a napon a román CSM Bucurestit látja vendégül Érden.

6. forduló, A csoport:
Buducnost Podgorica (montenegrói) - FTC-Rail Cargo Hungaria 26-30 (13-13)
    lövések/gólok: 49/26, illetve 50/30
    gólok hétméteresből: 9/8, illetve 3/1
    kiállítások: 10, illetve 6 perc