• 2024 05 28

Pigniczki Fanni döntős összetettben a világbajnokságon

Újabb magyar siker Japánban

Pigniczki Fanni bejutott a döntőbe összetettben a ritmikus gimnasztika-világbajnokságon, Kitakjúsúban.

A több mint hatvanfős mezőny magyar indulója szerdán labdával (24,450) és karikával (23,600) 11. volt a selejtezőben, ezzel összesítésben a tizedik helyen állt. A csütörtöki folytatásban szalaggal 10. lett 21,050 ponttal, míg buzogánnyal a 28. pozícióban zárt 21,500-zal, ez pedig 69,550-es pontszámmal 14. helyet ért a számára. Az összesítésbe a három legjobb pontszám került, Pigniczki a legjobb helyezést hozó szalaggyakorlatára kapta a legkevesebbet, így az esett ki.
Az MTK Budapest versenyzője - a hazai szövetség tájékoztatása szerint - a 2019-es, bakui bravúros teljesítményét ismételte meg a vb-döntőbe jutással, a szalaggal elért helyezése pedig Fráter Viktóriának az 1996-os budapesti vb-n szerzett hetedik helye után a legjobb teljesítmény az elmúlt 25 évet tekintve.
"Azt gondolom, nagyon hosszú volt ez az év, sőt a Covid miatt maga az olimpiai ciklus is ötévesre nyúlt. Mindenki megpróbálta a maximumot kihozni magából, én is - idézte a szövetség Pigniczki Fannit. - A buzogánynál hibáztam több aprót is, de végül sikerült bemenni a döntőbe, nagyon izgultam, de sikerült, boldog vagyok."
Edzője, Gelle Noémi annak örült nagyon, hogy versenyzője "mentálisan és fizikálisan is össze tudta rakni magát".
"A buzogánygyakorlatában voltak kisebb hibák, tud ő ennél jobbat is, de bekerült a fináléba, az előzetesen kitűzött célt elérte, egy szavam sem lehet rá" - tette hozzá.
Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség (MRGSZ) technikai bizottságának elnöke a szalaggal elért tizedik helynek és a döntőbe jutásnak is örült. Utóbbit illetően emlékeztetett rá, hogy míg Bakuban még 24 fős volt a finálé mezőnye, most már csak 18 maradtak versenyben.
"Akkor még izgultunk, hogy a 24-be bejusson, ott volt, és 21. lett, most pedig simán bejutott a 18-ba, ráadásul rontott buzogány gyakorlattal, a 14. helyen" - folytatta.
Az összetett fináléra - melyben már mind a négy gyakorlat pontszáma számít majd - szombaton kerül sor a japán városban.
Pénteken az együttes kéziszercsapatok kvalifikációs versenyei zajlanak magyar érdekeltséggel.