• 2022 05 25

A 2008-as nyári olimpia hagyatékát jól hasznosította Peking

Vajda László helyzetjelentése a kínai fővárosból

Megérkezett a téli olimpia lángja Pekingbe. A lángot repülőgéppel szállították a kínai fővárosba a görögországi Olümpiából, ahol múlt hétfőn, a hagyományos ceremónia keretében gyújtották meg.

A Xinhua hírügynökség beszámolója szerint a lángot ünnepélyes keretek között köszöntötték a pekingi olimpiai toronynál, a Nemzeti Stadion közelében. A láng a tervek szerint egyelőre ott marad, majd több kínai városba is elviszik, hogy "terjessze az olimpizmus szellemét és arra bátorítsa az embereket, hogy minél többen űzzék a jeges-havas sportágakat".

Február 2. és 4. között rövid futást is tartanak a lánggal, közvetlenül a 4-én sorra kerülő megnyitó ünnepség előtt. A téli olimpiára külföldről nem érkezhetnek szurkolók, és az egész eseményt szigorú koronavírus elleni intézkedések kíséretében bonyolítják le – erősítette meg honlapunknak a 2022-es téli olimpia szervezőbizottságának szenior szakértője, aki számos korábbi nyári olimpián is dolgozott már a szervezőkkel. Vajda László elárulta: komoly esély van arra, hogy a téli olimpia hatására a tömegsport is erősödik, azaz népszerűbbek lesznek a téli sportágak a kínaiak körében.

A játékokra február 4. és 20. között kerül sor, Peking pedig az első olyan város lesz, amely téli és nyári olimpiát is rendezhet.