• 2023 02 03

Tíz emberrel győzött az Újpest a Fehérvár ellen

A ZTE nyerni tudott, a Kisvárda és a Paks nem bírt egymással

Az Újpest megszerezte első győzelmét az idei bajnoki kiírásban, miután gyakorlatilag az egész mérkőzésen tíz emberrel játszva 1-0-ra felülmúlta a MOL Fehérvárt.

OTP Bank Liga, 10. forduló:
ZTE FC-Gyirmót FC Győr 2-1 (2-1)
Zalaegerszeg, 728 néző, v.: Antal
gólszerzők: Koszta (3.), Serafimov (35.), illetve Szegi (45.)
sárga lap: Serafimov (71.), illetve Hasani (69.), Szegi (74.), Hajdú (76.)

Zalaegerszeg: Demjén - Lesjak, Serafimov, Kálnoki-Kis, Bedi - Halilovic (Zimonyi, 93.), Sankovic - Ubochioma (Babati, 61.), Spoljaric, Skribek (Tajti, 82.) - Koszta

Gyirmót: Hársfalvi - Szegi, Ikic, Széles, Zeke - Radics (Csonka, 80.), Vass, Nagy P. (Hasani, 62.), Hajdú - Varga B. (Medgyes, 62.), Simon (Lencse, 80.)

Jobb oldali beadást követő közeli fejessel gyorsan előnybe került a ZTE, és meg is maradt a lendülete az első negyedórában. A folytatásban némileg kiegyenlítődött a játék, ugyanakkor kevés helyzet alakult ki. Közepes volt az iram, a hazaiak a vezetésük birtokában nem diktáltak nagy tempót, a vendégek pedig hátrányban is elsősorban a stabil védekezésre koncentráltak, nem változtattak eredeti elképzelésükön. A játékrész hajrája előtt újabb fejesgóllal növelte előnyét a hazai csapat, előtte megint Skribek ívelte be jobbról a labdát, de ezúttal szabadrúgásból. Nem sokkal később közel álltak a harmadik gól megszerzéséhez a zalaegerszegiek - egy szépen kidolgozott akció végén Koszta nagy helyzetben nem találta el a kaput -, de az utolsó percben saját maguknak hoztak össze egyet. Fölöslegesnek tűnő szabálytalanság után a bal oldalról érkezett a vendég beadás, melyre Demjén nem jól jött ki, Szegi pedig közelről bekotorta a labdát.
Így bár uralta az első félidőt a ZTE, három helyett csak egygólos előnnyel vonulhatott az öltözőbe a szünetre.
Lendületesebben, aktívabban kezdett a Gyirmót a pihenőt követően, és volt is lehetősége az egyenlítésre, nem is egy. A hazai csapat nem azt játszotta, amit az első félidőben, nagyon visszahúzódott a kapuja elé, így több tere nyílt a Gyirmótnak támadásai felépítésére. A hajrára sikerült valamelyest kontrollálnia a játékot a ZTE-nek, akadt is egy nagy helyzete, de végül nem változott az eredmény.


OTP Bank Liga, 10. forduló:
Paksi FC-Kisvárda Master Good 2-2 (2-1)
Paks, 1000 néző, v.: Berke
gólszerzők: Ádám (20.), Bognár (22.), illetve Asani (4.), Navratil (65.)
sárga lap: Papp (27.), Ádám (35.), illetve Navratil (20.), Mesanovic (37.), Cirkovic (72.), Simovic (75.), Hej (83.), Melnyik (87.), Karabeljov (89.), Nagy M. (94.)

Paksi FC: Nagy G. - Kinyik, Szélpál (Tamás O., 74.), Medgyes - Lenzsér (Nagy R., 84.), Papp (Böde, 74.), Bognár, Kesztyűs (Windecker, 63.), Szabó J. (Kulcsár D., 63.) - Sajbán, Ádám

Kisvárda Master Good: Dombó - Melnyik, Prenga, Cirkovic, Hej - Simovic (Zlicic, 78.), Karabeljov - Navratil, Ötvös, Asani (Czérna, 82.) - Mesanovic (Nagy M., 63.)

Jobban kezdett az éllovas Kisvárda, amely már a negyedik percben vezetést szerzett Asani jól helyezett kapáslövésével. A bekapott gól után azonnal átvette a kezdeményezést a minden meccsén nyílt futballt felvállaló Paks, csakhogy így sebezhetővé vált a védelme, de a Kisvárda nem tudott élni a kínálkozó lehetőségekkel. A kihagyott helyzetek megbosszulták magukat, mert a hazaiak három perc alatt két gólt szerezve fordítottak a játékrész derekán. Lendületben maradtak a zöld-fehérek, akik ennek ellenére nem tudták növelni előnyüket, sőt annyiban a vendégek álltak közelebb a gólhoz, hogy Asani betalált, de gólját les miatt nem adták meg.
A folytatásban is felváltva forogtak veszélyben a kapuk, a Kisvárda épp egy olyan periódusban tudott egyenlíteni, amikor kevésbé volt benne a játékában a gól. Az utolsó húsz percre fáradni látszottak a vendégek, egyre inkább tördelték a játékot szabálytalanságokkal. Ennek ellenére közel jártak ahhoz, hogy elvigyék a három pontot Paksról, mert a csereként beállt Zlicic a kapufát találta el, Navratil ziccerét pedig Nagy védte bravúrral, de végül maradt az igazságos döntetlen.


OTP Bank Liga, 10. forduló:
Újpest FC-MOL Fehérvár FC 1-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 1508 néző, v.: Andó-Szabó
gólszerző: Csongvai (50.)
sárga lap: Stieber Z. (83.), Banai (94.), illetve Petrjak (14.), Makarenko (32.), Rus (79.)
kiállítva: Pauljevic (13.)

Újpest: Banai - Kastrati, Kutrumpisz, Csongvai - Pauljevic, Mack, Mitrovic, Katona (Stieber Z., 75.) Antonov - Mory (Diaby, 19.), Beridze (Croizet, 70.)

MOL Fehérvár: Kovács D. - Fiola (Dárdai, 71.), Rus, Musliu, Stopira (Heister, 78.) - Nego, Makarenko - Bamgboye, Kodro (Jallow, 71.), Petrjak (Kovács I., a szünetben.) - Zivzivadze (Nikolics, 61.)

Az Újpest már a mérkőzés elején emberhátrányba került - Pauljevic taposott rá Nego bokájára, ami elsőre még csak sárga, VAR-elemzést követően azonban már piros lapot ért -, de tíz emberrel is hősiesen és eredményesen védekezett a sablonos, körülményes és sok hibával játszó vendégekkel szemben. A félidő egyetlen helyzeténél Bamgboye 12 méterről leadott lövését látványos vetődéssel mentette Banai.
Kapitális védelmi hibák sora vezette fel a második felvonást, de Beridze két ziccerből sem jutott lövésig, majd fehérvári ellenakciót kontrázott meg az Újpest, és Csongvai az 50. percben már nem hibázta el az ajtó-ablak helyzetet. A vendégcsapatba sorra érkeztek a kispadról a friss játékosok, de velük sem jutott előrébb a kapura továbbra is teljesen veszélytelen Fehérvár. A sok munkával védekező Újpest így kihúzta a lefújásig kapott gól nélkül.
Az Újpest négy győzelem és öt döntetlen mellett aratta első sikerét az idényben, a Fehérvár vendégként négy döntetlent követően először maradt pont nélkül.