• 2024 03 28

Szalay Balázsék feladták a Dakart

Nincs tovább a magyar autós duónak

Feladta a a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralit a Szalay Balázs, Bunkoczi László páros.

Nem folytatja a 2021-es Dakar ralit a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős, amely pénteken kétkerékhajtással nem vágott neki a hatodik szakasznak, ezzel kiszállt az összetett versenyből. A duó kihasználhatta volna az úgynevezett joker lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy a napi értékelésben szerepeltek volna, az összetettben azonban nem, ám tartalék-alkatrészek hiányában sajnos ez sem volt opció.
„Huszonöt éve, amikor először indultam a Dakaron, az elejétől kezdve szenvedtünk, és ez most sajnos megismétlődött. Már az első napon nagy hátrányba kerültünk, amikor eltört a kormányösszekötő, onnantól minden egyes nap szenvedés volt a rossz rajthely és a technikai gondok okán. Aztán tegnapelőtt, amikor leestünk egy dűnéről és megcsavarodott a kardán, ámokfutássá vált számunkra a Dakar. Akkor Fazekas Karcsiék még kihúztak minket a táborig, s a fiúk egész éjjel szerelték az autót, ám sajnos a mért szakasz rajtja után tíz kilométerrel kiderült, hogy nincs hátsó hajtás. Kétkerékhajtással pedig képtelenség lett volna végigmenni a szakaszon. Az egyetlen helyes döntést hoztuk meg azzal, hogy visszafordultunk és közúton közelítettük meg a tábort, de pokolian nehéz volt az a néhány perc, amíg döntésre jutottunk. Ez ugyanis azt jelentette, hogy kizárnak minket a versenyből. Lenne lehetőségünk felhasználni a jokerünket, amivel az experience kategóriában továbbmehetnénk úgy, hogy csak a napi értékelésben szerepelnénk, az összetettben nem. Ám mivel a tartalék-alkatrészeinket feléltük az elmúlt napokban, ezzel a lehetőséggel sem tudtunk élni, úgyhogy a Dakar ma sajnos befejeződik számunkra. Öröm az ürömben, hogy jó néhány hasznos tapasztalatot szereztünk az elmúlt napokban, ezek mindenképp hasznosak lesznek, amikor visszatérünk.”- Értékelte a döntést Szalay Balázs, akinek idén ez volt a 15. Dakar ralija. 

A 43. Dakar rali a szombati szünnap után a vasárnapi folytatódik. A hetedik szakaszon a Háil és Szakaka közötti 738 kilométeres utat teszi meg a mezőny, amelyből 471 kilométer lesz a gyorsasági rész.