• 2024 04 19

Tokió 2020 - Elmarad az áprilisi londoni kvalifikációs ökölvívó torna

Lehet, hogy csak a helyszín változik

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) illetékes munkacsoportjának döntése értelmében áprilisban, Londonban nem rendezik meg a tokiói olimpia ökölvívótornájára kvalifikáló európai versenyt.

Az európai olimpiai kvalifikációs torna lebonyolításához tavaly márciusban, Londonban hozzákezdtek, ám három nap múlva le kellett állítani a pandémia erősödése miatt. A félbeszakadt tornán a magyar csapatból az 57 kg-os súlycsoportban Gálos Roland olimpiai kvótát szerzett, az idei folytatásban még három magyar öklöző, Fodor Milán, Pribojszki Kata és Nagy Tímea érdekelt.

A jelenlegi koronavírusos helyzetre és a brit utazási korlátozásokra való tekintettel határozott így a munkacsoport, figyelembe véve az európai sportági szövetségektől és a NOB-tól kapott visszajelzéseket is, ennek értelmében értékeli az összes lehetőséget, beleértve azt is, hogy az áprilisi kvalifikációs viadalt másik helyszínen rendezzék meg

A munkacsoportot azután hozták létre - tagjai között Kovács István olimpia bajnokkal -, hogy a NOB tavaly júniusban megvonta a Nemzetközi Ökölvívó Szövetségtől (AIBA) a jogot, hogy megszervezze a tokiói olimpia boksztornáját. A NOB és az AIBA vitája hosszú időre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis évek óta gazdasági és vezetési válsággal küzd, s a felek nem kerültek közelebb egymáshoz decemberben sem, amikor az AIBA élére az orosz Umar Kremljov személyében új elnököt választottak.