• 2024 05 20

Pénteken elkezdik a magyar olimpikonok oltását

868 fős listát állítottak össze

Péntek reggel megkezdődik a nyári és a téli olimpiára készülő magyar sportolók koronavírus elleni oltása a Sportkórházban.

A Magyar Olimpiai Bizottság hetekkel ezelőtt kéréssel fordult a kormányhoz, hogy vegyék fontolóra az olimpiai játékokra készülő sportolók mihamarabbi beoltását. Tekintettel arra, hogy a 2022 februárjában kezdődő téli olimpia kvalifikációs időszaka egybecsúszik a tokiói olimpiára való felkészüléssel, a téli sportolók beoltására is vonatkozott a MOB kérése.

 A MOB honlapján pedig csütörtökön tették közzé, hogy a kormány soron kívül helyt adott a kérésnek, így pénteken elsőként tízen kapják meg a vakcinát, köztük a dél-afrikai edzőtáborba utazó kajakválogatott keretének tagjai. Az oltóanyag a Moderna lesz. Hozzátették: a következő hetekben további sportolók és a közvetlenül mellettük dolgozó szakemberek folyamatos oltását is tervezik. Az oltási sorrend alapja az olimpiai kvalifikációs események és a külföldi edzőtáborok időpontjaiból összeállított naptár.
    A MOB a sportági szövetségekkel közösen 868 fős listát állított össze, amelyen azok szerepelnek, akiknek van esélye a tavalyról idénre halasztott tokiói, vagy a jövő februári pekingi olimpián a részvételre. A lista nem tartalmaz egyetlen sportvezetőt sem, mivel az nem közvetlenül az olimpiai kiutazásra koncentrál, kizárólag az arra való felkészülésre.
    A Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi közleményében úgy fogalmazott, hogy az olimpián való indulásnak nem feltétele a beoltottság. 
A nyári olimpia július 23-án kezdődik Tokióban, míg a pekingi téli ötkarikás játékok tervezett rajtja 2022. február 4.