• 2024 04 26

Elszenvedte első vereségét a világbajnokságon a férfi kézilabda válogatott

A spanyolok nyerték a középdöntős csoportot

A magyar férfi kézilabda-válogatott a hatszoros aranyérmes Franciaországgal találkozik az egyiptomi világbajnokság szerdai negyeddöntőjében, mivel 36-28-ra kikapott az Európa-bajnok Spanyolországtól a középdöntő harmadik, utolsó fordulójában, hétfőn, és így csoportja második helyén végzett.

A továbbjutás biztos volt már a spanyolok elleni utolsó középdöntős találkozó előtt, így a szakvezetés a kulcsemberek pihentetése mellett döntött. Mikler, Lékai és Bánhidi sem került be hétfői mérkőzésen a keretbe, azon a meccsen, ahol a tét a csoportleőség és ezzel a franciák elkerülése volt. 

A találkozó az új összeállításban nem is kezdődött jól, hiszen Spanyolország nagyon gyorsan négy gólos előnyt épített ki. De ebből a helyzetből volt visszaút, hiszen a mieink három üres kapuba dobott gól segítségével kiegyenlítettek, 8-8.ra. Itt egy rövid ideig még fej-fej mellett haladt a két gárda, de aztán az első játékrész további részében kiderült, hogy a magyar együttes a minőségi játékosainak a hiányát nehezen tudja pótolni, főleg egy ilyen színvonalú csapat ellen. 

A spanyolok a szünetben hét góllal vezettek, a fordulás után pedig egészen más fordulatszámon pörögtek, mint a magyar együttes. Az ibériai gárda 30-18-nál már 12 gólos előnyben volt, innen azonban sikerült visszakapaszkodni és elkerülni a súlyos vereséget. A mieinknél Balogh Zsolt hat gólja volt a legeredménysebb szereplés, a túloldalon Solé nyolc, Gomez hét találatig jutott. A végén Spanyolország 36-28-ra nyert.

Az férfi kézilabda világbajnokságon elszenvedett első magyar vereség után eldőlt, hogy a mieink a középdöntős csoportjuk második helyén végeznek, így a szerdai negyeddöntőben az egy nappal többet pihenő Franciaországgal játszanak majd. Egy keddi utazás után. A meccset Alexandriában rendezik majd, magyar idő szerint fél kilenckor. 

középdöntő, 3. (utolsó) forduló, I. csoport: Spanyolország-Magyarország 36-28 (21-14)
Új Főváros, zárt kapuk mögött, v.: Nacsevszki, Nikolov (északmacedónok)
lövések/gólok: 48/36, illetve 53/28
gólok hétméteresből: 3/3, illetve 3/3
kiállítások: 10, illetve 8 perc

Magyarország: Székely - Hanusz 1, Ancsin 4, Rosta 2, Topic 1, Szita 2, Sunajko 4, cserék: Balogh Zs. 5, Győri 5, Nagy B. 2, Hornyák 1, Borbély, Máthé 1, Bodó, Bóka, szövetségi kapitány: Gulyás István