• 2023 03 30

Magyarokkal indult a Dakar-rali prológja

Elkezdődött a 43. Dakar

A Szalay Balázs, Bunkoczi László páros 52. helyen végzett szombaton a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-rali 11 kilométeres dzsiddai prológján.

Tizenegy kilométeres bemelegítő szakasszal kezdődött a 2021-es Dakar rali, amely a vasárnapi rajtsorrendet volt hivatott eldönteni. Az 54. helyen rajtoló Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a mély, kijárt nyomban az 52. helyen végzett vagyis koránt sem lesz könnyű dolga majd vasárnap, amikor elrajtol az első szakasz Szaúd-Arábiában, ahol az egész verseny zajlik majd.  
Nagyon vártam már a prológot, egy kicsit izgatott is voltam előtte. Úgy terveztem, hogy óvatosan megyek majd végig ezen a pályán, de a rajt után elkapott a versenyláz, úgyhogy ráálltam a gázra. Elég rosszul érintett, hogy utolért a mögöttem induló, még akkor is, ha Robby Gordon régi autóját vezette és egy szaúdi versenyző volt, aki nyilván úgy ismeri a helyszínt, mint a tenyerét. Félrehúzódtam, hogy elmehessen, utána pedig a porában autóztunk a célig, úgyhogy sokszor kellett lassítani. Ennek ellenére nagyon élveztem a napot, az Opel Grandland X remekül működött, az igazi küzdelem pedig csak holnap kezdődik.” - nyilatkozott Szalay Balázs a bevezető szakasz után. 
A kamionosok között a Darázsi Zsolt, Thierry Pacquelet, Geoffrey Thalgott magyar, francia hármas 29., a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió 44. lett a nyitányon. A mezőny 13 szakaszon 7658 kilométert tesz meg a január 15-i, dzsiddai befutóig.

A további magyar érdekeltségű versenyzők közül a román színekben induló Gyenes a 33., míg a szerbiai Saghmeister a 82. lett a prológon.

43. Dakar-rali: Prológ. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) és Brian Baragwanath, Taye Perry (dél-afrikai, Century) 5:48, 3. Al-Radzsi, Von Zitzewitz (szaúd-arábiai, német, Toyota Hilux) 8 másodperc hátrány, …52. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Grandland X) 1:38 p h. Motorosok: 1. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 6:01, 2. Barreda (spanyol, Honda) 6 mp h., 3. Sanders (ausztrál, KTM) 13 mp h., …33. Gyenes (romániai, KTM) 1:03 p h., …82. Saghmeister (szerbiai, KTM) 3:36 p h. Kamionosok: 1. Sziarhej Vjazovics, Pavel Haranyin, Anton Zaparoscsanka (fehérorosz, MAZ) 6:38, 2. Visnyeuszki, Novikau, Szacsuk (fehérorosz, MAZ) 1 mp h., 3. Macik, Tomasek, Svanda (cseh, Iveco) 3 mp h., …29. Darázsi, Pacquelet, Thalgott (magyar, francia, francia, MAN) 2:42 p h., …44. Fazekas, Horn, Csákány (magyar, Scania) 11:40 p h.