• 2024 03 28

Évösszefoglaló - 2020. december

Ez történt az óév utolsó hónapjában

2020 megrázta a világot, így a sport világát is. 2020 a sport szempontjából is nagyon sajátos és furcsa év volt. A következő összeállításban bemutatjuk Önöknek, hogy mi történt ebben a koronavírusos évben, következzen 2020. decembere.

Befejezte szereplését a nemzetközi kupaporondon az FTC, amely a Bajnokok Ligája csoportkörének utolsó két meccsén előbb sima 3-0-s vereséget szenvedett a zárt kapus Puskás Arénában a Barcelonától. De még így is volt esélye a csoport harmadik helyére, de ehhez bravúr kellett volna az utolsó találkozó Kijevben. Ez azonban már nem jött össze. A Fradi 1-0-ra kikapott a Dinamotól így Szerhij Rebrov csapata már csak a hazai porondra koncentrálhat. Nem került be az Európa Ligába.

Kisorsolták a magyar válogatott ellenfeleit a világbajnoki selejtezőkön. A mieink Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino ellen küzdhetnek a 2022-es katari világbajnokságra való kijutásért. A csoport első helyezettjei automatikusan kijutnak a vb-re, a csoportmásodikok pótselejtezőt játszhatnak ugyanezért.

Megnyerte első négy meccsét a női kosárlabda Eurologában a Sopron Basket. A soproni női kosarasok a buborék rendszerű tornán hazai környezetben két francia ellenfelüket, majd a Galatasarayt kétszer is legyőzték így vezetik csoportjuk a januári folytatás előtt.

A magyar női kézilabda-válogatott a 10. helyen végzett az Európa-bajnokságon. Az eredetileg dán-norvég rendezésű kontinenstornát végül csak Dániában rendezték. A Danyi Gábor-Elek Gábor kettős által irányított csapat mindössze két meccsét tudta megnyerni egyet a csoportkörben, egyet a középdöntőben. Következik a márciusi olimpiai selejtező.

A Telekom Veszprém viszont egyszer sem tudott nyert a férfi kézilabda BL Final Fourjában, Kölnben. A lét ünnep között rendezett zárt kapus tornán a veszprémiek az elődöntőben hosszabbításban kaptak ki a Kiel ellen, majd a bronzmeccset a PSG ellen bukták el.

Történelmet írt a Kaposvár női röplabda együttese, amely a magyar csapatok közül elsőként jutott be a röplabda Challenge-kupa elődöntőjébe. A kaposvári hölgyek a hazai környezetben rendezett buboréktorna negyedöntőjében a szlovák Nitrát győzték le 3:0-ra, s kerültek ezzel a sikerrel a legjobb négy közé a harmadik számú európai kupasorozatban. Ellenfelük a döntőbe jutásért a román Alba Blaj lesz.

Bronzérmet szerzett a magyar férfi tornász válogatott a Mersimbenben rendezett Európa-bajnokságon, hiszen a sportág története során még soha nem sikerült érmet nyerni kontinensbajnokságon a férfi csapatnak.  Női tornász válogatott is beírta magát a históriás könyvekbe. Hiszen előbb a csapatban felállhatott a gárda a dobogó harmadik fokára. Majd az egyéni összetett döntőkben Kovács Zsófia bő félóra alatt az ugrás után felemáskorláton is Európa legjobbja lett. Székely Zója is remekül teljesített, felemáskorláton ezüstérmet vehetett át az eredményhirdetéskor.

Magyarország elnyerte a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát. Budapest, Buenos Airest győzte le a pályázók közti versengésben.