• 2024 03 29

Sorsdöntő meccs előtt a női kosárlabda-válogatott

Székely Norbert keretet hirdetett Szlovákia ellen

Székely Norbert, a magyar női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette keretét az Európa-bajnoki selejtezősorozat utolsó mérkőzésére.

Nincs könnyű helyzetben Székely Norbert, hiszen a járványhelyzet alaposan áthúzta a számításait a magyar együttesnek, amely az előző sorozathoz hasonlóan, ezúttal is a Európa-bajnokságra való kijutást tűzte ki célul. Az előző kontinenstornán a mieink remekül szerepeltek és csak hasjzálnyira voltak attól, hogy elérjék az olimpiai kvalifikációs tornát és Tokió esélyét. 

Akkor az bravúr lett volna, most viszont a kötelezőt kellene megugrani, ami viszont koránt sem lesz könnyű. 

A magyar együttes a H-csoport második helyén áll, mindezt úgy, hogy a FIBA döntése miatt kétszer is idegenben kellett játszania Hollandiával. A döntésen már kár rágódni, mint a novemberi amszterdami vereségen. A képlet ugyanis egyszerű: a válogatottnak győznie kell utolsó Eb-selejtezőjén, február 4-én 18 órától a házigazda Szlovákia ellen a pöstyéni buboréktornán. A kilenc selejtezőcsoportból a győztesek és az öt legjobb második jut ki a júniusi Európa-bajnokságra, amelynek a spanyolországi Valencia és a franciaországi Strasbourg ad otthont. A két házigazda válogatott automatikusan résztvevője az Eb-nek.

Jelen állás szerint a mieink egy meccset játszanak a szlovákokkal, majd egy holland-szlovák találkozó jön még. A magyar csapat mellett szól, hogy utoljára 2014-ben kapott ki északi szomszédainktól. Igaz, hogyha ez ismét megesne, akkor az Eb-álmok véget érnének. A csoportban ugyanis mi alaposan megvertük a szlovákokat, és kétszer kikaptunk Hollandiától, míg a szlovákok győztek a németalföldi gárda ellen. Ha a mieink győznek még akkor sem biztos a csoportmásodik hely, de abban az esetben, ha a szlovákok nyerik a másik meccsüket, akkor még az első is meglehet. De a siker után még figyelni kell az ukrán-portugál duó egymás elleni meccsét is.  

De számolgatás helyett előbb jöjjön a győzelem, amelyre a válogatott jövő hétfőn kezdi meg a felkészülést. Székely Norbert dolgát segíti, hogy a Sopron magyarjai remek formában vannak és az is, hogy visszatér Határ Bernadett, aki 20 pontot dobott a szlovákoknak, és 15-öt a hollandoknak az első egymás elleni meccsen, majd nem játszhatott koronavírus fertőzése miatt a másodikon.

A válogatott kerete: Dubei Debóra, Weninger Virág, Török Ágnes, Studer Ágnes, Határ Bernadett, Horváth Bernadett, Raksányi Krisztina, Zele Dorina, Cyesha Goree, Kiss Virág, Kiss Angelika, Aho Nina, Lelik Réka, Bernáth Réka, Pusztai Petra

A H csoport állása: 1. Hollandia 5 pont, 2. Magyarország 4, 3. Szlovákia 3

A további program (Pöstyén): 
február 4.: Szlovákia-MAGYARORSZÁG 18.00
február 6. Hollandia-Szlovákia 17.30