• 2024 04 26

Veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése

Újabb két fertőzött játékos a pénteki csoportellenfelünknél

Újabb két játékos fertőződött meg a koronavírussal a magyarokkal azonos világbajnoki csoportban lévő Zöld-foki Köztársaság férfi kézilabda-válogatottjának tagjai közül, ezért veszélybe került a csapat további szereplése az egyiptomi tornán.

A szombati hír után érthető volt a magyar férfi kézilabda-válogatott stábjának taktikája a pénteki világbajnoki találkozón. Bodó Richárd, Bóka Bendegúz, Rodríguez Álvarez Pedro és Székely Márton maradt ki a magyar csapatból Zöld-foki Köztársaság elleni meccsen, mivel ők eddig nem kapták el a koronavírust. A szakvezetés pedig  egyáltalán nem akart kockáztati, vagyis, hogy bármelyiköjük megfertőződjön a találkozón. 

Az óvatosságra volt ok, hiszen a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) szombaton tudatta, hogy két újabb játékos is elkapta a Covid-19-et, azok közül, akik a pályán voltak pénteken az afrikai gárdából, hiába volt negatív tesztjük a meccs előtt. Így azonban megkérdőjeleződött a zöldfokiak további játéka, hiszen a vb protokolja szerint, csak akkor léphetnek pályára, hogyha van 10 bevethető játékosuk, egy kapust is beleértve. Jelen pillanatban ez nem teljesíthető, hiszen pénteken is mindössze 11 hadra fogható kézilabdázójuk volt.  

Abban az esetben, hogyha nem tudnak vasárnap kiállni a németek ellen, akkor a győzelemért járó két pontot, 10-0-s gólkülönbséggel az ellenfelük kapja. Ezzel akár még jól is járhatnának a gólkülönbség miatt, de ha kedden Uruguay ellen sem tudnak majd összerakni a 10 embert, akkor pedig az újabb vereséggel nem jutnak a be a középdöntőbe. Igaz az alsóházi helyosztókon így még játszhatnának, hiszen egy csapatot csak akkor zárnak ki a tornáról, ha három meccsen nem tud játszani. 

A magyar válogatott a csoportkör első fordulójában, pénteken 34-27-re győzte le a Zöld-foki Köztársaság együttesét, vasárnap pedig Uruguay ellen folytatja szereplését. Abban csak reménykedni lehet, hogy az elővigyázatossággal a magyar csapt megúszta megbetegedés nélkül a pénteki meccset.