• 2024 04 20

Eszéken pótolhatják be az Európa-bajnokságot a sportlövők

Nem elmaradna, csak eltolódna az Eb

Az Európai Sportlövő Szövetség (ESC) elnöksége azt a javaslatot tette meg a helyi szervezőkkel együtt, hogy a törölt finnországi 10 méteres Eb felnőtt olimpiai számait a május végi, június eleji horvátországi 25, 50 méteres sportlövő Európa-bajnokság alatt rendeznék meg a kontinensviadal első napjaiban, amikor a juniorok versenyeznek.

Az ESC javaslatát a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) jóváhagyásra továbbküldi a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A horvátországi Eb-t tehát az eredeti időpontban rendezik. 

A finn szervezők hétfőn mondták le a járványügyi-helyzet miatt a márciusi Európa-bajnokság megszervezését. A Magyar Sportlövők Szövetsége pedig szerdán jelezte, hogy akár szervezőként, győri vagy pécsi helyszínnel beugróként is rendezne, hogy a kvóták sorsa valóban a lőállásaokban dőljön el és ne a 2020. májusi világranglista alapján. 

A tervek szerint tehát a változatlan időpontban megrendezendő kontinensvidalon tartanák a 10 méteresek versenyszámait is Horvátországban. 

A február 28. és március 7. közé tervezett olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon férfi és női légpuskában két-két, férfi és női légpisztolyban egy-egy tokiói helyet osztottak volna. Ezekről így Eszéken dönthetnek majd, ahol a 25 és 50 méteres számokban is osztanak még olimpiai indulási jogokat.