• 2021 01 27

Merkely: Nem lenne etikus, ha a sportolók hamarabb kapnának oltást a 65 éven felettieknél

Oltáskérdés pro és kontra

Kulcsár Krisztián MOB-elnök a DIGI Sport híradójának egy hete azt mondta, ha csak védőoltással lehet indulni az olimpián, akkor véleménye szerint mindenki be fogja oltatni magát. De egyébként az olimpián nem kötelező indulni, „senkit nem akarunk ökrös szekérrel odavontatni”, fogalmazott Kulcsár. Nagy kérdés azonban, hogy mikor juthatnak oltáshoz a sportolók. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint semmiképpen nem korábban, mint a 65 év felettiek.


Forrás: https://www.digisport.hu/46791/el-kell-fogadni-hogy-a-bajnoksag-vegkimenetelet-befolyasolja-a-virus

„Látva a saját környezetemben és a sportvilágban a hangulatot, az óhaj inkább afelé hajlik, hogy minél hamarabb meg tudják kapni a védettséget a járvánnyal szemben a sportolók azért, hogy tudjanak edzeni, és hogy védjék saját magukat és a környezetüket” – nyilatkozta múlt héten a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Kulcsár Krisztián MOB-elnök.

De hogy mikor juthatnak oltáshoz a sportolók, azt egyelőre nem tudni. „Sokan kérdezik, hogy mi lenne, hogy ha a sportolókat beoltanák, és nyugodtan tudnának az olimpiára készülni, vagy adott esetben a kedvenceink a futballpályán tudnának fölállni, vagy ott vannak a vízilabdás lányok, akik nemsokára ki kell, hogy vívják a részvételt a tokiói olimpiára. Én úgy vagyok vele: amikor azt látjuk, hogy idős emberek súlyosabb lefolyású betegségben szenvednek, akkor azt mondom, hogy első körben mindenképpen a kitett személyeket kell oltani. Addig, amíg nem sikerült a 65 év feletti lakosságot beoltani, nem lenne etikus, hogy a sportolókkal folytassuk” – mondta a Sport 24 megkeresésére Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A kérdés az egész sportvilágot megosztja. Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 78 éves kanadai tagja nemrég azt javasolta, hogy az olimpiára készülő versenyzők kerüljenek előre az oltási rangsorban, de Neil Fachie paralimpiai bajnok más véleményen van. „Az legutolsó dolog, amit az ember szeretne, hogy elvegye a vakcinát olyasvalaki elől, akinek sokkal inkább szüksége van rá. Ha felajánlanák, hogy megkaphatom az oltást, felmerülne bennem, hogy vajon tényleg megérdemlem-e."

Tokióban mindeközben folyamatosan nőnek a koronavírusos esetszámok, ráadásul a legfrissebb közvéleménykutatások szerint a japánok négyötöde a játékok törlését szeretné elérni.