• 2024 04 27

A keddi két magyar nem jutott el a helyosztókig a Mesterek Tornáján

Ötzbas Szofi fontos pontokkal lett gazdagabb

A kedden érdekelt mindkét magyar - Özbas Szofi és Ungvári Attila - kiesett a cselgáncsozók Dohában zajló Mesterek Tornáján.

Ungvári Attila egy, Ötbas Szofi két meccset vívott kedden Dohában a dzsúdós Mesterek Tornáján. A 63 kilogrammban szereplő Özbas első meccsén az izraeli Gili Sharirt vazaarival legyőzte, a második körben viszont a szlovén Andreja Leskitől ugyancsak vazaarival kikapott és helyezetlenül zárt. Igaz ennek ellenére pozitívan jött ki a versenyből, mert megtartotta helyét a világranglistán, így jelen állás szerint egyenesági kvótát szerezhet az olimpiára. 

Ungvári Attila a 81 kilósok között az első meccsén kikapott az Európa-bajnok georgiai Tato Grigalasvilivel, aki ipponnal győzte le őt. Így számára véget ért a verseny. Ungvári Attila, így nem nem jutott előrébb a világranglistán. Jelen helyzetben a kontinentális szabadkártyában bízhat. Igaz a kvalifikációs sorozat gyakorlatilag a múlt novemberben indult útjára, vagyis még jónáhény viadalon lehet előrébb kerülni. 

A nagy menetelés a júniusi budapesti világbajnoksággal zárul majd, addig viszont öt Grand Slam-tornára is sor kerül (Tel-Aviv, Taskent, Tbiliszi, Antalya, Párizs), amelyek kiemelt pontozásúak, áprilisban megrendezik a kontinensbajnokságokat is (az Európa-bajnokság Lisszabonban lesz), emellett sor kerül öt kontinentális open-viadalra is (Európában Prága rendezhet ilyet) – vagyis összességében a világ minden judósának tizenkét lehetősége lesz gyarapítani pontjainak számát. A világbajnokságot pedig pontosan ezért hozták egy évvel előrébb, hogy ez zárja le a Tokióig vezető utat. 

 

A dohai Mesterek Tornáján szerdán négy magyar lép tatamira. A 90 kilósok között az MTK Budapest világbajnoki ezüstérmese, Tóth Krisztián, a 100 kilogramban az Atomerőmű SE Grand Slam-győztese, Cirjenics Miklós, a nehézsúlyban pedig a Széchenyi Egyetem SE U23-as, junior és ifjúsági Európa-bajnoka, Sipőcz Richárd, illetve a Mogyi-Bajai JC junior Európa-bajnoknője, Szigetvári Mercédesz indul harcba az olimpiai kvalifikációs pontokért.

Mesterek Tornája, Doha, magyarok eredményei, férfiak: 
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Tato Grigalasvili (grúz) aranyponttal 0–10
63 KG. 1. forduló: Özbas Szofi–Gili Sharir (izraeli) 7–0. 2. forduló: Özbas Szofi–Andreja Leski (szlovén) 0–7