• 2024 03 28

Elmarad a márciusi sportlövő Európa-bajnokság

Bizonytalanná vált a kvóták elosztása

A finn szervezők közölték, hogy a járvány-helyzet miatt nem tudják megtartani a márciusi olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot.

A magyar sportlövők szombaton válogatóztak, majd január 23-án újabb versenyt rendeznek azért, hogy ki utazhasson a Európa-bajnokságra, lehet, hogy hiába. Hiszen hétfőn bizonytalanná vált a kontinensviadal megszervezése. Ugyanis a finn szervezők ugyanis a járvány-helyzet alakulása miatt közleményben tudatták, hogy nem tudják vállalni a felelősséget a versenyért, így azt nem rendezik meg február 28. és március 7. között Lohjában. 

A tét nem kicsi, hiszen az Európa-bajnokságon mindenki elindult volna Európából, aki számít, hiszen férfi és női légpuskában két-két, míg férfi és női légpisztolyban 1-1 tokiói helyet osztottak volna ki. Azok a sportolók, akiknek már van megvan az olimpiai indulási joguk nem vesznek részt ebben a versenyben, de kontinensviadal ettől eltekintve is remek erőpróba, azaz odaállnak a lőállásba. Papíron talán itt a legkönnyebb kvalifikációhoz jutni, hiszen adott esetben egy döntős hely is repülőjegyet érhet. 

A helyi illetékes hatóságok döntése miatt, azonban Finnországban biztosan nem lesz Eb. A kérdés, hogy máshol lesz-e? Az európai szövetség tájékoztatása szerint, megvizsgálják a lehetőségét annak, hogy egy későbbi időpontban kerüljön sor a versenyre. Mert ellenkező esetben az itt kiosztandó kvóták a 2020. május 31-i európai ranglista alapján találnak gazdára. 

Hogy lesz-e a beugró rendező nem tudni? Hiszen itt nemcsak technikai, logisztikai, hanem egészségügyi problémákat is meg kellene oldani. 

Mivel a Magyar Sportlövő Szövetség továbbra is bízik az Eb megrendezésében, így a magyar versenyzők számára kiírt harmadik válogatott mindenképpen megtartják január végén.