• 2024 04 26

Péni István jobbat lőtt a fennálló világcsúcsnál Százhalombattán

a női légpuskában Dénes Eszter nyert

A XII. Százhalombattai Shooting Openen - amely egyben Eb-válogató is - kiváló eredményekkel zárult szombaton.

A férfi légpuskaszámban az alapversenyben Péni István kilenc tizeddel jobbat lőtt a fennálló világrekordnál, 634.4 körös eredménye egyszersmind a legjobb volt a mezőnyben. Világcsúcsot csak olimpián, vb-n, világkupán és kontinensviadalokon lehet lőni. Sidi Péter 628.9 kört ért el, ami a mezőnyben a második eredmény volt. Aztán Péni István rajt-cél győzelmet aratott a férfi légpuska döntőjében a XII. Százhalombattai Shooting Openen, amely egyben Eb-válogató is volt. Péni végig nagy tízeseket lőtt, eredménye 254.5 kör, ami közel öt körrel jobb a még juniorkorú második helyezett Hammerl Soma eredményénél (249.6). A harmadik helyen Sidi Péter végzett 228.2 körrel. 

Péni István: "Már a verseny előtt megvolt az a magabiztosságom, ami egy ilyen eredmény eléréséhez szükséges. Nagyot küzdöttem, és bíztam benne, hogy a lendületem kitart a végéig. A 40. lövésnél éreztem, hogy fáradok, de nyugodt és koncentrált maradtam. Szeretném, hogy könnyebben jöjjenek ezek a nagy eredmények, de ezekért meg kell dolgozni. A finnországi Európa-bajnokságot már nagyon várom, mert a tavalyi, wroclaw-i 10 méteres kontinensviadal óta nem volt igazán nagy nemzetközi megmérettetés."

A női légpuskaszámban izgalmas versenyt hozott a finálé, hiszen a 14. lövés után még Zwickl-Veres Kata vezetett, de aztán a juniorkorú Dénes Eszter átvette a vezetést, és bár Mészáros Eszter végig tapadt rá, Dénes győzött 251.9 körrel, a második helyezett szintén junior Mészáros eredménye 251.1 kör. A harmadik Zwickl-Veres Kata 229.1 körrel zárt. Dénes Eszter az alapversenyben is kiválóan lőtt, a mezőnyben egyedüliként 630 kör felett (631.5) teljesített. Dénes Eszter döntős eredménye, a 251.9 kör új országos csúcs, a régit is ő tartotta 251.7-tel. 

Dénes Eszter: "Ezen a pályán nem szokott nagy eredmény születni, így nekem is kellemes meglepetés volt az alaperedményem. Ez a nap a tízesek napja volt, hiszen egyetlen kilencest sem lőttem. Ez a jó teljesítmény nagyon kellett a fináléban is a győzelemhez, a 631.5 kör pedig ott van a legjobb alapjaim között. Az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot már nagyon várom. Remélem, hogy meg is fogják tartani."

 A női légpisztolyban Major Veronika, míg férfi légpisztolyban Tóth Gábor győzött. Az alapversenyeket követően a junioroknak és a felnőtteknek összevont finálékat rendeztek. A női döntőbe öt juniorkorú versenyző is bejutott. A végig kiélezett fináléban az utolsó előtti lövésnél állt csak az élre a szám 2019-es Eb-bronzérmese 10.7-es lövésével, és a győzelmet már nem is engedte ki a kezéből (237.7 kör). A második helyet Fábián Sára Ráhel szerezte meg 235.4 körrel, a harmadik Komáromi Krisztina Panna lett 215.9 körrel. A felnőtteknél az alapversenyben Major Veronika 569 kört teljesített, ami ott a második helyet jelentette. A legeredményesebben lövő Sike Renáta 572 körig jutott, ő a döntőben hetedik lett.

Major Veronika: "Jobban szeretem, amikor a döntőben már az elején is vezetek, most a végén 120 százalékos figyelem kellett ahhoz, hogy győzni tudjak. A gyengébb alaperedmény a koronavírus miatt be nem tervezett háromhetes pihenővel magyarázható. De érzem, hogy hétről hétre egyre jobb leszek. Már nagyon várom a február végi finnországi, 10 méteres Európa-bajnokságot, mert szeretném már megméretni magam nemzetközi szinten is."

A férfi légpisztoly versenyszámban az alapban legjobb Tátrai Miklós 580 körig jutott, ami nemzetközi szintű eredmény. A fináléban aztán a végig vezető Tóth Gábor lett az első 240.0 körrel, aki civilben kőfaragó és négy éve kezdte el a sportágat. Tóth Gábor az alapban 562 kört lőtt. A döntőben a második helyen Hegedűs László végzett 237.8 körrel, Tátrai Miklós lett a harmadik 214.5 körrel.
A verseny egyben válogató is a február végi, március eleji finnországi, 10 méteres olimpiai kvalifikációs sportlövő kontinensviadalra.

Tátrai Miklós: "Az alapban lőtt eredménynek örülök, de a kivitelezés még nem olyan, amilyet szeretnék. Ezen még van mit javítani az Eb-ig. A finálé érzésre sem ment."