• 2024 03 29

Vereség Oroszország ellen a Nemzetek Ligájában

Fél óra jó játék kevés volt

A magyar labdarúgó-válogatott 3-2-re kikapott Oroszországtól vasárnap a Puskás Arénában a Nemzetek Ligája második fordulójában.

Ha Szoboszlai Dominik 3. percben bal oldalról keményen belőtt szabadrúgását nem csúsztatja szögletre az egyik védő, akkor talán minden másképpen alakul. De nem így történt. Ahogy birtokolta többet a magyar labdarúgó-válogatott az első félidőben a labdát, mint a vendég orosz együttes, a minimális fölény ezúttal nem mutatkozott meg a játék képében. A két évvel ezelőtti világbajnokságon Oroszország a nyolc közé jutott, így azt mindenki tudta, hogy a törökökhöz képest a piros mezes együttes minőségi ugrást jelent majd. Ezt az ugrást pedig nem tudta sikerrel venni a magyar csapat hatvan percig. Marco Rossi együttesének akaratával és elképzelésével nem volt gond, azonban az előre játékban semmi sem jött össze, főleg úgy, hogy az oroszok behúzódtak a kapujuk elé és remekül védekeztek. Valamint ennél sokkal jobban támadtak. Az első félidőben négy orosz lehetőség adódott, ebből három magyar védelmi hibából. A szbornaja pedig a helyzetei felét gólra is váltotta. Nehéz lenne a magyar védelemre hárítani a felelősséget, hiszen a csapatvédekezés mondott kudarcot mind a két alkalommal. Amit előbb Mirancsuk, majd Ozdojev használt ki. Előbbi a 15., utóbbi a 34 percben vette be Gulácsi kapuját. Ha összegezni akarnánk az első félidőt annyit tehetnénk hozzá, hogy a különbség a két csapat között annyi, hogy az oroszoknak két csapatuk van a BL-főtábláján, a magyar válogatottnak pedig két játékosa.

A fordulás után aztán Fernandes nagyon gyorsan megszerezte a harmadik orosz gólt is, így ekkor sokan lehet, hogy már kikapcsolták a tévét. Pedig ha ezt tették hibáztak. Ugyanis mintegy varázsütésre a találkozó utolsó harmadára feltámadt a magyar csapat. A 62. percben egy remek magyar adogatás után ugratták ki Sallait, aki az orosz védők hibájából is jutott a labdához, viszont utána parádésan emelt át a kapusan. A 70. percben pedig a csereként beállt Nikolics tökéletes ütemérzékkel érkezett egy labdára a kapu elé, is megszerezte a második magyar gólt. Innentől játszott úgy a magyar csapat, ahogy az első perctől szerettük volna és ez még akkor is igaz, hogyha több gól már nem esett a meccsen.

Oroszország így 3-2-re győzött, teljesen megérdemelten. De a törökök elleni mérkőzés és az oroszok elleni utolsó fél órás játék valamint a meccsen mutatott akarat mindenképpen jó jel az októberi Bulgária elleni pótselejtező előtt.

Persze jóslásokba még korai lenne bocsátkozni, de a tény-tény, a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában két meccs után három ponttal áll.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 2. forduló: Magyarország-Oroszország 2-3 (0-2)
Puskás Aréna, zárt kapus, v.: Maurizio Mariani
gólszerzők: Sallai (62.), Nikolics (70.), illetve Mirancsuk (15.), Ozdojev (33.), Mário Fernandes (46.)
sárga lap: Sigér (42.), illetve Zobnyin (25.)

Magyarország Gulácsi Péter - Willi Orbán, Lang Ádám, Szalai Attila - Bese Barnabás, Sigér Dávid (Kalmár Zsolt, a szünetben), Nagy Ádám, Holender Filip - Szoboszlai Dominik (Cseri Tamás, 82.) - Sallai Roland, Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 67.)

Oroszország: Anton Sunyin - Mário Fernandes, Andrej Szemjonov, Georgij Dzsikija, Fjodor Kudrjasov - Magomed Ozdojev, Roman Zobnyin, Alekszej Ionov (Vjacseszlav Karavajev, 75.) - Anton Mirancsuk (Jurij Gazinszkij, 67.), Artyom Dzujba, Daler Kuzjajev (Jurij Zsirkov, 57.)