• 2024 03 29

Éremben reménykedik a szakvezetés a triatlon vb előtt!

Bicsák Bence van a legjobb formában

Hat magyar versenyző indul egyéniben a triatlonosok rendhagyó világbajnokságán, amelyet szombaton rendeznek Hamburgban.

Vasárnap a vegyes váltók küzdenek meg egymással - ott hetedik magyarként a riói olimpikon Kovács Zsófia is a vb résztvevője lesz -, de ezúttal a figyelem középpontjában nem az új olimpiai versenyszám kerül majd, hanem az egyéni versengés.
A hamburgi vegyes váltó vb-t eredetileg júliusban rendezték volna, egy nappal a vb-sorozatba tartozó futamot követően. A koronavírus-járvány azonban alaposan átírta a sportág megszokott forgatókönyvét. Az egyéni vb-cím ugyanis a többállomásos sorozatot lezáró döntőt (Grand Final) követően dől el, idén viszont egymás után kellett halasztani, majd lemondani a versenyeket. Ennek következtében a nemzetközi szövetség két héttel a hamburgi verseny előtt úgy döntött, hogy miután nem maradt más nagy viadal a naptárban, a váltó mellett Németországban kerül kiosztásra az egyéni vb-cím is.
Lipták Tamás, a magyar szövetség szakmai igazgatója az MTI-nek elmondta: visszalépéseknek köszönhetően a férfiaknál öt magyar triatlonos is el tud indulni, a sportág meghatározói közé tartozó britekhez, franciákhoz és spanyolokhoz hasonlóan, míg a rendező németeket hatan képviselik.
"Nagy öröm és büszkeség számunkra, hogy már öt olyan versenyzőt is be tudtunk nevezni, akik a felnőttek között képesek megállni a helyüket. A legnagyobb reményeket Bicsák Bence szerepléséhez fűzhetjük, aki az elmúlt években a legjobb magyarnak számított a nemzetközi mezőnyben, és az idei versenyei alapján jól sikerült a felkészülése. A legjobb hat közé várjuk őt, miközben abban reménykedünk, hogy érmet szerez" - nyilatkozta. Hozzátette: a jelenlegi körülmények között, versenyek nélkül nehéz meghatározni, milyen állapotban van a mezőny, különösen annak meghatározó tagjai.
"A sportági hírek arról szólnak, hogy a tavaszi, nyári nehézségek ellenére mindenki erős, nagyszerűen felkészült, és kiváló formában várja a vb-t, amely idén olyan lesz, mint egy olimpiai döntő: egyversenyes, ahol bármi megtörténhet" - mondta.
A magyar csapattal kapcsolatban megjegyezte: az U23-as korosztályhoz tartozó Lehmann Csongor meglepetést is szerezhet, hiszen a hazai szezonban szorosan ott tudott lenni Bicsák mögött, viszont fiatalként őt különösen nehéz elhelyezni nemzetközi szinten a felnőttek között, ahol még nincs meg a képességéhez megfelelő versenyrutinja.
Lipták Tamás hozzátette: a nőknél magyarként azért indul egyéniben egyedül Bragmayer Zsanett, mert a korábban hátfájással bajlódó Kovács Zsófia esetében a vb előtt egy héttel úgy döntöttek, hogy nem kockáztatják meg a szereplését, inkább kizárólag a másnapi váltóra koncentrál.
A pont-, esetleg éremszerzésre leginkább esélyes magyar triatlonos, Bicsák Bence elmondta: edzőtáborban volt, amikor megtudta, hogy a hamburgi verseny egyéniben felértékelődött, és vb-döntőnek beillő viadal lesz.
"Elmosolyodtam a hír hallatán, mert arra gondoltam, de jó, hogy egyáltalán lesz vb a szezonban, mert nagyon bizonytalan volt a helyzet. Így viszont lehetőséget kaptunk arra, hogy valamelyikünk világbajnok legyen, mellette mások felálljanak a dobogóra, a többiek pedig legalább azt el tudják mondani, hogy megküzdöttek velük. Igaz, hogy nem a normál olimpiai távon, hanem sprintben, ami nem a kedvencem, de ez van. És tényleg nagyon örülünk annak, hogy legalább ez van" - nyilatkozta. Hozzátette: az idő rövidsége miatt esélyük sem volt, hogy kifejezetten készüljenek a rövidebb távra - ami 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és zárásként 5 km futásból áll -, így az általános felkészültségében bízik és abban, hogy jól is kijöhet számára a lépés.
"Igyekszem lazán hozzáállni az egyénihez és a váltóhoz, nem túlizgulni, csupán megmutatni azt, milyen formában vagyok, pillanatnyilag mi a legjobb teljesítményem. Bár a sportág meghatározó képviselői közül az ausztrál, új-zélandi és kanadai riválisok sem indulnak a vb-n, de nélkülük is elég éles küzdelemre van kilátás, mert a normál mezőny 90-93 százaléka azért így is ott lesz" - közölte.
A magyar csapat:
egyéniben:
----------
férfiak:
Bicsák Bence, Dévay Márk, Faldum Gábor, Lehmann Csongor, Tóth Tamás
nők:
Bragmayer Zsanett
vegyes váltó:
Bicsák, Bragmayer, Faldum, Kovács Zsófia

a program:
szombat:
--------
férfi egyéni 16.00 óra
női egyéni 18.00
vasárnap:
--------
vegyes váltó 13.31