• 2024 03 28

Győzelem Törökországban

Magyar siker a Nemzetek Ligájában

A magyar labdarúgó-válogatott Szoboszlai Dominik szabadrúgásból szerzett bombagóljával 1-0-ra nyert Törökország vendégeként a Nemzetek Ligája új idényének csütörtöki nyitányán.

Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á., Sigér, Holender – Sallai, Szoboszlai – Szalai Á. Ebben az összeállításban kezdett a magyar labdarúgó-válogatott Sivasban, a törökök elleni Nemzetek Ligája találkozón. Ismerve az előzményeket is, ennél erősebb magyar csapatot nagyon nem lehetett volna összeállítani. Talán akkor, hogyha a padon ülő Pátkai is kezdő. A járványügyi előírások miatt nem lehettek néhányan itt, illetve Dzsudzsák Balázsnak nincsen csapata, így szóba se jöhetett a keret kialakításánál. Így a jelen helyzet ezt hozta, míg az első helyzet a fehér mezes magyar válogatott előtt adódott, Hollender futott el a bal szélen a beadása Szalai Ádám elé került, nem igazán jó helyzetben, 12 méterre a kaputól. Szalai passzolni akart, de a szándékát felismerték. Két perccel később a másik Szalai, a védő Attila indított remekül. Sallai lépett ki a védők közül, de csak bele tudott pöckölni a labdába, Cakir azonban jól lépett ki és kifelé pattant róla a labda. Cakir egyébként a törökök második számú kapusa, de elsőrangú bravúrt mutatott be hat perccel később, amikor Szalai Ádám labdát szerzett, a gyorsan felfejlődő magyar támadásnál Hollanderhez került az, aki remekül csavart kapura, de Cakir kiöklözte a lövést.

Marco Rossi 17 válogatott találkozóján, amikor a kispadon ülhetett, mindössze egy idegenbeli győzelem és döntetlen, valamint hat vereség a mérleg, így a jó magyar kezdés mindenféleképpen biztató volt, hiszen októberben Európa-bajnoki pótselejtező következik, ahol Bulgáriában egy meccsen dől el a továbbjutás. Azaz idegenben kell majd kiharcolni a play-off döntőbe jutást.

A 19. percben aztán már Cakiron is túljutott a labda, de így sem lett gól. Ezúttal Sigér volt erőszakos, kitette oldalra a megszerzett labdát, de Hollender nem lőtt, hanem visszapasszolt. Szoboszlai ugyan rosszul tolta meg a labdát, de így sem lett rossz a lövése, amely a kapufáról pattant vissza a mezőnybe.

Visszatérve a Nemzetek Ligájára, amely remek felkészülési meccs lehetett a pótselejtezős úton, de azért az eredmény sem másodlagos. Hiszen az átszervezett NL-ben a magyar válogatott egy osztállyal feljebb került, ami egy csoport első vagy második hely megszerzését a török, orosz, szerb vetélytársak mellett nem tette könnyűvé, de mindenképpen meg kell próbálkozni vele. Ugyanis a következő világbajnoki selejtezők során a csoportelsők kijutnak Katarba, a csoportmásodikok mellett pedig a Nemzetek Ligája csoportgyőztesei közül lehet még olyan csapat, amely részt vehet a világbajnokságért folyó pótselejtezésben.

Marco Rossi egy harcos csapatot akart látni, ahogy ezt elmondta a mérkőzés előtti utolsó sajtótájékoztatón, azonban a magyar kapitány nemcsak küzdő, hanem jól játszó csapatot kapott. A 24. percben Fiola tört előre az ötösig, a beadása azonban hiába volt jó, abba beleért Meras, így Szalai nem tudta kapura rúgni. Az első félidő 30. percéig a hazaiak nem jutottak el lövésig, sőt beszorultak a saját kapujuk elé és csak a szerencse mentette meg őket a bekapott góltól, hiszen Szoboszlai passzát Hollender csavarta a kapufára. A magyar együttes pedig a Rossi éra legjobb idegenbeli 45 percét produkálta, egyáltalán nem látszott, hogy a nemzeti tizenegy utoljára novemberben játszott meccset. A 35. percben Szalai Ádám lőtt távolról középre, így az erő ellenére a kapus kiöklözte a labdát. Szalai aztán nem adta fel. Öt perccel később Fiola tértölelő passzát Szoboszlai tette le a magyar center elé, aki azonban távolról, ha nem is sokkal, de fölé emelt. Egy Chalhanoglu szabadrúgással zárult az első félidő, amelyet Gulácsi azonban biztosan fogott.

A fordulás után öt percig még aludtak a csapatok utána viszont itt is ott is ziccer következett. Szalai passzából Sallai lépett ki, aki elrohant a kapuig, ott beérték a török védők, de ennek ellenére a Németországban légióskodó játékos kiverekedett magának egy lövést, amit szögletre blokkolta a hátvédek. A sarokrúgásunk után azonban Burak Yilmazt sprintelt el a magyar kapuig, de az utolsó pillanatban beérte Nagy Ádám, a helyzetet végül Gulácsi oldotta meg egy szép védéssel. A házigazda aztán kezdett magára találni, hiszen 10 perc eltelt a második félidőből és több lövése volt a piros mezes együttesnek, mint az egész első felvonásban, hiszen Chalhanoglu 18 méterről lőtt fölé. A 60. percben aztán újoncot avatott Marco Rossi, Schäfer András váltotta Sigért. A 65. percre egészen biztosan kijelenthető volt, hogy a török válogatott legjobbja a kapus, aki ekkor egészen parádésan ütötte ki Orbán fejesét. Ismét nem sikerült gólt szerezni. Nikolics Nemanja is visszatért a második félidőben a magyar válogatottba közel 900 nap után lépett újra pályára a nemzeti tizenegyben.

De a vezetést nem ő, hanem Szoboszlai szerezte meg. Orban harcolt ki egy szabadrúgást 30 méterre a kaputól. A Salzburg játékosa pedig hatalmas lövést eresztett meg, egy remekül csavart és irtózatosan erős bomba a kapufáról vágódott az elképedt kapus mögött a hálóba.

A hátralévő 10 plusz három percben pedig már nem változott sem a játék képe, sem az eredmény. A magyar válogatott 1984 után tudott ismét győzni Törökországban, de ami a legfontosabb, hogy tette ezt teljesen megérdemelten. A csoport másik meccsén a vasárnap Budapesten játszó oroszok 3-1-re győztek Szerbia ellen, míg az Eb-pótselejtezős ellenfelünk Bulgária 1-1-es döntetlent játszott Szófiában Írországgal.

Nemzetek Ligája, B divízió, 3. csoport, 1. forduló:
Törökország-Magyarország 0-1 (0-0)
Sivas, zárt kapus, v.: Artur Dias (portugál)
gólszerző: Szoboszlai (80.)
sárga lap: Yilmaz (36.), Kahveci (91.), illetve Sigér (45.), Fiola (59.), Lang (74.)

Törökország: Cakir - Müldür, Demiral, Söyüncü, Umut Meras - Ayhan, Yandas (Kahveci, 58.) - Kotucu (Yazici, a szünetben), Calhanoglu, Kilinc (Karaman, 76.) - Yilmaz

Magyarország: Gulácsi Péter - Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila - Fiola Attila, Nagy Ádám, Sigér Dávid (Schäfer András, 60.), Holender Filip - Szoboszlai Dominik - Sallai Roland (Kalmár Zsolt, 81.), Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 70.)