• 2024 04 25

Napi hírek a koronavírus árnyékában

A nap sporthírei - 2020. 09. 17.

A legfontosabb magyar vonatkozású sporthírek csütörtökön röviden.

Labdarúgás: A magyar válogatott továbbra is 52. a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melynek élén a világbajnoki bronzérmes Belgium maradt. Marco Rossi szövetségi kapitány együttese legközelebb október 8-án Bulgáriában lép pályára a Európa-bajnokság pótselejtezőjén, a hazai együttes 61. helyen áll a rangsorban. A párharc továbbjutója novemberben az Izland (41.)-Románia (34.) összecsapás győztesét fogadja az Eb-részvételért.
    A magyarok mindhárom ellenfele a Nemzetek Ligájában előrébb áll: a szerbek a 31., míg a szeptemberben idegenben legyőzött törökök, illetve a néhány nappal később Budapesten győztes oroszok holtversenyben a 32. helyen állnak.

Kézilabda:  Bánhidi Bence, a MOL-Pick Szeged válogatott kézilabdázója kijelentette, egyelőre nem tudja, mikor térhet vissza a pályára, mivel koronavírus-fertőzéssel küzd.     "Hétfőn pozitív tesztet produkáltam, és sajnos nem tünetmentes, hanem tünetekkel járó pozitív vagyok" - fogalmazott közösségi oldalán a januári Európa-bajnokság és az előző Bajnokok Ligája-idény álomcsapatába is beválasztott beálló.
    Hozzátette, soha nem gondolta volna, hogy ez a vírus képes egy 130 kilogrammos embert egy nap alatt ledönteni a lábáról.
    "Vasárnap még semmi bajom nem volt, hétfő délután viszont már gyengeséggel, fejfájással és köhögéssel küzdöttem, estére belázasodtam, és mindez az elmúlt napokban nem változott. Mától nem érzek ízeket" - részletezte csütörtökön Bánhidi.
    Hangsúlyozta, reményei szerint mihamarabb túl lesz a betegségen, és visszatérhet a pályára, de egyelőre nem látja, erre mikor kerülhet sor, hiszen egyrészt a vírus szövődményekkel járhat, másrészt miután két negatív tesztet produkál, még rengeteg kivizsgáláson kell részt vennie.

Azonnali hatállyal felfüggesztették az edzéseket a Csurgói KK élvonalbeli férfi kézilabdacsapatánál, mert koronavírussal fertőzött játékosokat találtak a keretben.    "Az eddig elvégzett PCR-tesztek során nálunk is születtek pozitív eredmények" - áll a somogyi klub honlapjának csütörtöki közleményében.

 Tenisz:  Babos Tímea oldalán a kínai Csang Su-ajjal első mérkőzésén kikapott a római salakpályás tenisztorna női páros versenyében. Nyolcaddöntő: Asia Muhammad, Arina Rodionova (amerikai, ausztrál) - Babos Tímea, Csang Su-aj (magyar, kínai, 2.) 6:4, 2:6, 10-5  - döntő rövidítés

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) Billie Jean King Kupára nevezte át a Fed Kupa női csapatversenyt, amelynek döntőjét a következő három évben Budapesten rendezik. A Fed Kupa átszervezése tavaly kezdődött el, amikor a világszervezet 18 millió dollárra növelte az összdíjazást - melyből 12 milliót kapnak a játékosok -, ezzel egy rangra emelte a férfi Davis Kupával. A 12 csapatos döntő rendezési jogát tavaly Budapest nyerte el, így 2022-ig a Papp László Sportaréna ad otthont az egyhetes tornának, az idén áprilisi eseményt azonban a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztották. A legendás játékos februárban részt vett az áprilisra tervezett döntő sorsolásán is a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Akkor a magyarok a címvédő francia és az orosz csapatot kapták ellenfélül.

Jégkorong: A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) törölte a 2020/2021-es szezonból az U20-as férfi divízió 1/A világbajnokságot, melyen a magyar csapat is részt vett volna, valamint a női U18-as divízió 1/A vb-t, melynek Győr lett volna a házigazdája. Az U20-as férfi vb Dániában lett volna december 13. és 19. között, míg a női U18-as tornát január 10-től 16-ig tervezték lebonyolítani az új győri csarnokban, ahol ez lett volna az első nemzetközi torna.
Az IIHF összesen tíz korosztályos esemény törléséről döntött.