• 2024 04 26

Kupacsütörtök magyar szereplőkkel

A Fehérvár továbbjutott, a Honvéd kiesett az Európa-Ligában

A Fehérvár FC továbbjutott a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének második fordulójából, miután csütörtökön 1-0-ra nyert a máltai Hibernians vendégeként. A Budapest Honvéd viszont hazai pályán kapott ki 2-0-ra a Malmőtől, így kiesett.

A Fehérvár az első körben nagyon megszenvedett az ír Bohamiens ellen a továbbjutásért, amely akkor csak büntetőkkel sikerült. Egy évvel ezelőtt a piros-kékek éppen a második fordulóban a Vaduz ellen búcsúztak, az ellen a Vaduz ellen, amelyet idén a Hibernians ejtett ki a nyitó fordulóban. Így az Európa Ligában jöhettek a máltaiak. Akik mindent megtettek azért, hogy a magyar bajnoki ezüstérmesre ne várjon könnyű meccs. Márton Gábor, a csapat vezetőedzője egy fals koronavírus teszt miatt eleve csak később csatlakozhatott a gárdához. De a Fehérvár egész együttesét tesztelték Valettán, rögtön a repülőtéren, miközben az UEFA előírásai szerint el sem indulhatott volna az együttes negatív tesztek nélkül Máltára. 

Ha a felvezetés nehézkes volt, akkor ez elmondható a az EL-selejtező meccséről is. Petrjak már a 6. percben megszerezhette volna a vezetés a vendégegyüttesnek, aztán el kellett telnie újabb fél órának, hogy jöjjön az újabb lehetőség. Majd a hajrában Zivzivadze került óriási ziccerbe, míg a túloldalon Kovácsik védett, így a szünetben maradt a nulla-nulla.

A fordulás után negyed óra elteltével Pátkai lőtt, de ez még nem ment be. A szöglet után azonban Nikolov akrobatikus mozdulattal kaparta be a Hibernians hálójába a labdát. Ezzel meg is volt a vezetés. Ami kezdetben nyugalmat adott a Fehérvárnak, ami előbb helyzetekben, majd az eredmény tartásában mutatkozott meg. Aminek a hajrában majdnem meg is lett a böjtje. Hiszen Gabi Izquier a 89. percben keresztbe lőtt a kapu előtt, ami éppenhogy mellé ment. Ez volt a kisebbik máltai helyzet, hiszen két perccel később Degabriele irtózatosan nagy kapufát rúgott. A találkozó meglehetősen parázs hangulatban ért véget, hiszen előbb Shodiya rántotta le piros lapot érően Negót, majd a lefújás után akaszkodtak össze játékosok, igaz komolyabb atrocitás nélkül. 

A Fehérvár FC nem könnyen, de ismét győzött, így már csak két mecsnyire került a főtáblától. 

Európa-liga-selejtező, 2. forduló: Hibernians (máltai)-Fehérvár FC 0-1 (0-0)
Ta' Qali, zárt kapus, v.: Ivajlo Sztojanov (bolgár)
gólszerző: Nikolov (61.)
kiállítva: Shodiya (93.)
sárga lap: Almeida (66.), J. Grech (94.) illetve Kovácsik (77.), Evandro (92.), Stopira (93.)

Hibernians: Cremona - Agíus, Almeida, Apap - Z. Grech (Winchester, 64.), Shodiya, J. Grech, Attard (Vella, 82.), Artiles - Teixeira (Uzeh, 74.), Degabriele

Fehérvár FC: Kovácsik - Bolla, Musliu, Stopira, Fiola - Alef (Pátkai, 51.) - Nego, Nikolov, Houri, Petrjak (Evandro, 82.) - Zivzivadze (Nikolics, 88.)

A Budapest Honvéd 1972-ben játszotta első UEFA-kupa mérkőzését, akkor még Budapesti Honvéd néven. Abban az évben sikerrel vette az első kört a piros-fehér gárda, majd a másodikban búcsúzott. Azóta változtak a színek, és változott a lebonyolítás is, azonban a második körös búcsú nem. Igaz a piros-feketék ezúttal az Európa-Liga selejtező második fordulója után léptek le a nemzetközi porondról, ahogy tavaly és tavalyelőtt is.

Persze a realitások talaján maradva, a Honvéd mellett leginkább csak a hazai pálya előnye szólt, az egymeccses lebonyolítási rendszerben. De hozzá kell tenni, hogy mindez szurkolók nélkül keveset ért. A Malmő a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságot vezeti Svédországban jelenleg, míg a Honvéd még csak most kezdte a pontvadászatot. Így az első szezonukat teljesítő vezetőedzők közül Jon Dahl Tomassonnak volt több ideje csapatot építenie, Bódog Tamással szemben, és lássuk be előbbi tréner neve jobban cseng a nemzetközi futballéletben is. Bódognak másból kell főznie is, hiszen nincsen egy olyan sztárja sem, mint a Malmőnél Toivonnen, aki nem levezetni érkezett a svéd együtteshez, amit az első félidőben bizonyított is. Messze ő volt a legveszélyesebb vendégtámadó, és ő szerezte meg a vezetést is a 42. percben. A gólnál egy bravúrja volt Tujvelnek, de a kispesti kapus mutatványát a védők nem utánozták, így vezethetett a Malmő. Lesgyanús szituációban, ám az EL-ben nincs videóbíró. Ha a szituáció kétes is volt a vendégvezetés megérdemelt. Míg Tujvelnek volt három védése az első félidőben, addig a túloldalon Ugrai és Zsótér jutott el lövésig. Előbbi gyengén csavart, utóbbit blokkolták. 

A fordulás után a Honvéd az addigi stabil védekezéséből próbált előrefele is mozogni, mert ugyan a házigazda hátsó szekcióját, valamint az egész csapat küzdeni akarását és taktikai fegyelmét nem érhette kritika, de az előrejáték meglehetősen halvány volt. Balogh keményen küzdött a védőkkel, de sem ő, sem cseréje Traore nem jutott valódi gólhelyzethez. A legnagyobb ziccer Ugrai előtt adódott, de ő nem sokkal, ám a kapu mellé csavart 16 méterről. A végén a Honvéd aztán kockáztatott, de ebből csak a csereként beállt Traustason profitált, aki nagyon egyedült maradt a tizenhatoson belül és nagyon-nagy gólt is lőtt cserében. A Malmő jól játszva biztosan és megérdemelten jutott tovább. Kispesten pedig csak remélhető, hogy megmarad a türelem Bódog Tamással szemben, ugyanis szívderítő a "magyar" út, amelyre a csapat lépni igyekszik és a vezetőedző munkája hamarosan szemmel láthatóbb lesz majd a pályán is. 

Akkor pedig lehet, hogy jövőre már nemcsak egy kört él túl a Honvéd a nemzetközi kupaporondon. 

Európa-liga, selejtező, 2. forduló: Budapest Honvéd-Malmö (svéd) 0-2 (0-1)
Új Hidegkuti Nándor Stadion, zárt kapus, v.: Anasztasziosz Papapetru (görög)
gólszerzők: Toivonen (43.), Traustason (86.)
sárga lap: Mezgrani (35.), Baráth (57.), Ugrai (68.), Traore (71.), illetve Nielsen (39.), Berget (59.), Nalic (79.)

Budapest Honvéd: Tujvel - Mezgrani, Batik, Baráth, Aliji - Zsótér (Szendrei, a szünetben), Bocskay (Kesztyűs, 84.), Hidi, Gazdag - Ugrai, Balogh (Traore, 69.)

Malmö: Johansson - Larsson, Ahmedhodzic, Nielsen - Berget, Lewicki (Adrian, 93.), Rakip, Knudsen - Sarr (Nalic, 67.), Toivonen, Rieks (Traustason, 79.)