• 2024 04 26

Play-offban az FTC

A Fradi kiejtette a Dinamo Zagrebet

A Ferencváros hazai pályán 2-1-re legyőzte a horvát Dinamo Zagreb együttesét a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójában, így biztossá vált, hogy valamelyik európai kupasorozat főtábláján lesz érdekelt.

Mindkét oldalon hét-hét játékos volt ott a kezdőben a FTC Dinamo Zagreb elleni Bajnokok Ligája selejtezőjében azok közül, akik egy évvel korábban is ott voltak a két csapat egymás elleni BL-meccsén. Akkor a Dinamo a budapesti visszavágón nagyon simán, 4-0-ra győzött. Azonban az az egy év, amely azóta eltelt, nagyon sok változást hozott, elsősorban az FTC játékában.

Lovrencsics Gergő sérülése után ezúttal kezdő volt és csapatkapitányként nem sokkal több, mint 25 percet tudott a pályán tölteni, azonban a beállítását már a második percben meghálálta, akkor a Fradi védője tökéletesen érkezett Tokmac beadására. A norvég csatár így ezúttal gólpasszal nyitott, a FTC pedig előnnyel, amely azonnal megváltoztatta a mérkőzés tervezett képét.

A Dinamo elkezdett azonnal rohamozni, Dibusz a hetedik percre pedig már két védésen volt túl, a 11. percben pedig már három esetben kellett hárítania. A zöld-fehérek előnye nem tartott ki csak a félidő feléig. Ekkor egy szöglet után Uzoni olyan szerencsétlenül ért bele az ötösön belül a labdába, hogy az a saját kapujába sodródott róla. Az albán légiós három perccel később javíthatta volna a hibáját, hiszen tökéletesen lépett ki a leshatáron, de rosszul vette át a labdát, így az a kapusé lett. A félidő hajrájában a másik oldalon Sigér érkezett tökéletes ütemben, a szerelése pedig nagyon fontos volt, így maradt a döntetlen a nagyszünetre.

A stadion előtt szurkoló FTC drukkerek a fordulás után majdnem gólnak örülhettek ismét. Sigér ígéretes helyzetben fejelt mellé. Aztán Kastrati Dibusz kapuját veszélyeztette, de ebből sem lett gól. A 62. percben pedig egy FTC szöglet után jött a horvátok kontrája, aminél szintén kevés hiányzott a gólhoz, de szerencsére nem jött össze a vendégvezetés. A másik oldalon viszont jött Uzoni, aki labdát szerzett a középkörben, a szereléssel gyakorlatilag indította magát, és nem várta meg sem azt, hogy beérjen a 16-oson belülre, sem azt, hogy utolérje bármelyik védő. Gyönyörűen lőtte el a labdát a leülő kapus mellett a bal alsó sarokba. A gól után a Dinamo Zagrebnek kellett 10 perc, hogy magához térjen, az utolsó horvát rohamok viszont a hajrában jöttek egymás után. Dibusz azonban a helyén volt a 83., majd a 87. percben is. A magyar kapus legfontosabb bravúrja a 92. percben kellett, ekkor kiöklözte Gavranovics lövését. Ezután pedig már nem jött újabb horvát lövés.

Az FTC a svéd és a skót bajnok után a horvátot is kiütötte, így játszhat a Bajnokok Ligája főtáblára kerülésért, már oda-visszavágós alapon. Ha ott alulmaradna, akkor is felkerül az Európa Liga főtáblájára. De miért maradna alul.