• 2024 04 25

Tour de Hongrie - csapatbemutató 20.

Íme a magyar válogatott!

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz. A Tour de Hongrie 2020 stábjának jóvoltából bemutatjuk az induló csapatokat. Íme a magyar válogatott!

A Magyar Körverseny a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség versenynaptárában 2.1-es kategóriájú eseményként szerepel, ez pedig azt jelenti, hogy csak a profi klubok (World Team, Pro Team vagy Continental Team), illetve nemzeti válogatottak vehetnek részt rajta. Ez jelentősen behatárolja a mieink lehetőségeit, hiszen a Pannon Cycling Team megszűnésével nem maradt magyar klub ebben a „ligában”. 

A Tour de Hongrie szervezőinek mégis sikerült olyan mezőnyt összeállítani, amelyben ideális esetben nyolc csapatban is lehet magyar kerékpáros, a százhúsz induló között pedig akár tizenhat anyaország-beli és öt székely bringás is szerepet kaphat. Van magyar versenyzője a World Teamek közül a Mitchelton-Scottnak (Peák Barnabás), a CCC Teamnek (Valter Attila), a Pro Teamek közül a Team Novo Nordisknak (Kusztor Péter) és az Androni Giocattoli-Sidermecnek (Pelikán János), a kontinentális csapatokban pedig Dina Márton és Fetter Erik (Kometa-Xstra), Filutás Viktor (Giotti Victoria Palomar), Rózsa Balázs, Szentpéteri András és Wermeser Zsombor (Team Novák) kapott helyet, de a csíkszeredai csapatban szerephez juthat öt székely sportoló – Novák Károly Eduárd, Balázsi Lóránt, Lázár Nándor, Szilágyi Róbert és Török Szilárd – is.

Dér Zsolt szövetségi kapitány hat fős válogatottat állíthatott össze az augusztus 29-i rajtra, a válogatott indulóinak végleges névsor ezek szerint: Karl Ádám (UC Monaco), Dina Dániel (Epronex-BSS Oil Team), Orosz Gergő (Epronex-BSS Oil Team), lstlstekker Zsolt (Epronex-BSS Oil Team), Szatmáry András (Cube-Csömör), Palumby Zsombor (SVS Pro Team).

Ami a mieink tavalyi szereplését illeti, jó szívvel idézhetjük fel az eseményeket. Vállról vállra szállt a legjobb magyarnak járó fehér trikó a 2019-es Tour de Hongrie során, végül az összetett verseny második helyezettje, Dina Márton megéremelten vihette haza. A fehér trikót már a verseny siófoki prológja után felhúzhatta Dina Marci, majd a harmadik nap első félszakaszán magyar győztest ünnepelhettünk: a Kazincbarcika és Tiszafüred közötti etapot hosszú szökés végén az Epronex-BSS Oil Team válogatott versenyzője, Lovassy Krisztián nyerte meg, Karl Ádám (magyar válogatott) pedig a hatodik helyen ért célba. A fehér trikót ekkor is Dina Márton vehette fel, de aznap délután, a Tiszafüred és Hajdúszoboszló közötti félszakaszon Vas Balázs és Fetter Erik is dobogós lett a hortobágyi gyorsasági részhajránál, s az ezért kapott időjóváírással Fetter Erik megelőzte a Kometa magyar kerékpárosát, így immár pannonos vállakra került a fehér mez. Sokáig emlékezetes nap következett, a királyetappal: a mezőny Karcagról rajtolva a Kékestetőre mászott fel. A meredek kaptatón a sárga trikós Neilands elvitte a pálmát, de Dina Márton és Valter Attila egészen elképesztő teljesítményt nyújtott, a két magyar versenyző dobogóra állhatott, nemcsak a szakaszon, de végül az összetett versenyben is!