• 2024 04 19

A spanyol Aberasturi-é az első szakasz a Tour de Hongrie-n!

Dina Márton a legjobb magyar 18.-ként

Sprintbefutó döntött a Tour de Hongrie első szakaszán, amit a Team Caja Rural-Seguros RGA sprintere, Jon Aberasturi nyert.

A rajtnál négy magyar bringást szólítottak az első sorba, az újdonsült magyar bajnoki trikós Filutás Viktort (Giotti Victoria - Savini Due Team), két World Tour-versenyzőnket, Valter Attilát (CCC Team) és Peák Barnabást (Mitchelton-SCOTT), illetve a tavalyi ezüstérmes Dina Mártont (Kometa Xstra Cycling Team). Majd elérkezett a várva várt pillanat, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere útjára indította a 41. Tour de Hongrie mezőnyét.

Kilenc csapat egy-egy versenyzője alkotta első szökevényboly (Mathias Larsen (dán, Kometa Xstra Cycling Team), David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk), Veljko Sztojnics (szerb, Vini Zabù - KTM), Mattia Viel (olasz, Team Androni Giocattoli), Diether Sweeck (belga, Alpecin-Fenix Cycling Team), Boris Vallee (belga, Cycling Team Bingoal-WB), Alejandro Osorio (kolumbiai, Team Caja Rural-Seguros RGA), Jehor Gyementyev (ukrán, Team Novak), Lukas Meiler (német, Team Vorarlberg Santic)) rögtön mintegy másfél perces előnyre tett szert, amit az első hegyi hajrát behúzó Lozano kettővel még megtoldott. Az első gyorsasági részhajrá a szerb Sztojnics-é, az üldözők pedig fokozatosan közeledtek az első nyolchoz (a belga Vallee leszakadt közben). Sőt a szerb annyira megindult, hogy a második hegyi és a második gyorsasági is az övé lett, mögötte mindkétszer Meiler és Lozano. Miközben a mezőny egy percre feljött a szökevényekre. 

Aztán hat kilóméterre a harmadik hegyi hajrától, és 23-ra a céltól már csak Lukas Meiler tartotta a magát a verseny elején meglépett szökevények közül. Aztán három kilóméter múlva már együtt az élmezőny. A harmadik hegyi hajrá aztán meghozta az első magyar részsikert, ugyanis az első három sorrendje: 1. Valter Attila (magyar, CCC Team), 2. Tobias Foss (norvég, Team Jumbo-Visma Cycling), 3. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo), akik aztán a lejtőn kicsitt elléptek a többiektől, és csaknem fél perces előnyre tettek szert. Két szökési kísérlet után sprintbefutó döntött a Tour de Hongrie első szakaszán amit a Team Caja Rural-Seguros RGA sprintere, Jon Aberasturi nyert, megelőzve az ausztrál Groves-t (Mitchelton-SCOTT) és a cseh bajnokot, Adam Toupalikot (Elkov Kasper Czech Cycling Team).

A mieink közül Dina Márton a 18., Valter Attila a 27. helyen ért célba, vagyis a tavalyi két sikeres versenyzőnk életben tartja összetettbeli reményeit. A sárga mez és egyben a zöld is a spanyol Aberasturié, piros mez a spanyol David Lozanóé, a fehér pedig Dina Mártoné.

Tour de Hongrie 2020, 1. szakasz, Esztergom-Esztergom, 118 km, végeredmény: 

  Név Nemzetiség Csapat UCI Pont Időeredmény
1. ABERASTURI Jon ESP Caja Rural - Seguros RGA 14 20 2:48:04
2. GROVES Kaden  AUS Mitchelton-Scott 5 12 "
3. TOUPALÍK Adam CZE Elkov - Kasper 3 7 "
4. GRADEK Kamil POL CCC Team   5 "
5. VAN DER POEL David NED Alpecin-Fenix   4 "
6. EINHORN Itamar ISR Israel Start-Up Nation   3 "
7. SEVILLA Diego Pablo ESP Kometa Xstra Cycling Team   2 "
8. NÕMMELA Aksel EST Bingoal - Wallonie Bruxelles   1 "
.            
18. DINA Márton HUN Kometa Xstra Cycling Team     "
.            
27. VALTER Attila HUN CCC Team     0:13
.            
46. KUSZTOR Péter HUN Team Novo Nordisk     0:32
.            
52. SZATMARY Andras HUN Magyar válogatott     0:45

 

(Fotók: tourdehongrie.hu)