• 2022 08 13

Tour de Hongrie - csapatbemutató 19.

Az izraeli Start-Up Nation

A 41. Tour de Hongrie versenyére 2020. augusztus 29. és szeptember 2. között kerül sor, az UCI 2.1-es kategóriájú viadalon a tervek szerint 20 csapat 120 versenyzője áll majd rajthoz. A Tour de Hongrie 2020 stábjának jóvoltából bemutatjuk az induló csapatokat. Íme az izraeli Start-Up Nation!

Mondhatni, végigkísértük egy sztárcsapat fejlődését: az akkor még „csak” kontinentális besorolású klub Cycling Academy néven rajthoz állt a 2016-os Magyar Körversenyen, mi több: Mihkel Räim révén el is vitte a sárga trikót! Három évvel később Israel Cycling Academy néven vett részt a Magyar Körversenyen az ekkor már prokontinentális besorolású izraeli együttes, amely ismét főszerepet követelt magának: ezúttal a lett Krists Neilands szerezte meg az első helyet az összetett versenyben. A címvédő csapata 2020-ban is visszatér – immár World Teamként!

Az Israel Start-Up Nation színeiben ebben az évben tizenhat ország harminc kerékpárosa profiskodik, s jó néhány igazi nagymenőt is találhatunk már a klubban. Az egyik nagyágyú a német Andre Greipel, aki tündöklő pályafutása során huszonkét szakaszt nyert a nagy háromhetes körversenyeken, ebből tizenegyet a Tour de France-on. Ugyancsak nagy név a „szakmában” az ír Dan Martiné, aki nyert már Il Lombardiát, Liege–Bastogne–Liege-t, Katalán Körversenyt, Lengyel Körversenyt, s 2009 óta erősíti a World Tour-mezőnyt.

Jó néhány ismerős is van a csapatban, a már említett Mihkel Räim és Krists Neilands mellett már az Israel Start-Up Nation csapatának tagja a Cofidis-től érkező sprinter, a tavaly Esztergomban és Székesfehérváron is második francia Hugo Hoftetter, illetve a 2018-ban a Tour de Hongrie sárga trikóját is viselő, prológ-győztes svájci Patrick Schelling is.

Az izraeli klub nagyratörő tervei között szerepelt a 2020-as Tour de France-részvétel, ez World Tour-csapatként ebben az évben valóra válik. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy a klub a profi kerékpárcsapatok között igen komoly népszerűségre tett szert, több mint 700 ezer Facebook-követőjével egy World Team (a 900 ezres Ineos) kivételével valamennyit megelőzi.